Tutanhamon kincse – kiállításon jártunk…

Na, ez is megvolt, végre sikerült egy hétvégi időpontot lőni, amikor szépen el tudtunk menni megnézni a VAM Design Centerbe a Tutanhamon kincse kiállítást. Ez egy múzeumi másolat-kiállítás, ami annyit jelent, hogy nem az eredeti, több ezer éves tárgyakat hozták el, hanem mindent lemásoltak, hogy az utolsó karcolásig hasonlítsanak az eredetire és azt lehet megnézni.

Ez a tény sok szempontból kellemesebbé teszi a kiállítást, egyrészt lehet fotózni (bár vaku nélkül), nincs minden tárgy mellett golyóálló üveg, fotócella, biztonsági őr. Közelebb lehet menni mindenhez, jobban ki van világítva, sokkal nagyobb élmény a látogatóknak. Gondolom, a kiállítóknak is egyszerűbb, hiszen nem kell annyira speciális körülményeket (klímát, fényt) biztosítani, ráadásul egy ilyen eredeti sorozat kiállítása szerintem szinte lehetetlen lenne (ha találnának egyáltalán biztosítót, aki hajlandó lenne biztosítani, a díj borsos lenne)…

Így aztán csak annyit mondhatunk, hogy hála néhány német üzletembernek és szakértő restaurátornak, az eredetivel szinte megegyező kinézetű műtárgyakat hoztak létre és elhozták nekünk.

A kiállításnak a VAM Design Center ad helyet, a korábbi, az emberi testet bemutatóra is el akartunk már menni, de végül az sajnos nem sikerült. Nos, most jártunk ott először, igazán profi hatást keltett a szervezés. Engem a kismartoni Eszterházy-kastélyban látott Haydn kiállításra emlékeztetett, az audio-guideokkal. Szerencsére ez nem volt olyan hosszú. Néhol a számok kicsit összekeveredtek, de ez legyen a legnagyobb baj.

A kiállítás is profi volt és a rendezés is, részemről elégedett voltam, bár a belépő árát is európai szintűnek nevezhetjük. Mindenesetre figyelemre méltó, hogy a jegyre rápecsételnek és az azt felmutatónak adnak 20% kedvezményt. Apró figyelmesség.

A kiállítás weoldala egyébként megtekinthető itt: http://www.faraokincse.hu

A kiállítás április 25-ig van nyitva, csak ajánlani tudom!