Derce vs. Sziget

 

Derce, “kedvenc” újpesti polgármesterem legújabbja a Derce vs. Világ folytatásos szappanopera újabb epizódja. Az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy “tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól”. Áll a bál, a rendezőknek nem kell kávét inniuk, anélkül is rendben van a vérnyomásuk, bár gondolom, ehhez már hozzászokhattak. A két fél mellett megszólalt a “kormánypárti sajtó” is, Rab László publicisztikája a Népszababság Online oldalán olvasható.

A szerző egyébként elég jól informált, bár nem teljesen. De tökéletesen igaza van abban, hogy télen-nyáron csatornaszag terjeng az Árpád-út végén (persze az óbudai Szőlő utca végén is, ez mégsem érdekel senkit), hogy az Önkormányzat mögötti terület inkább tradicionális kisvárosi, mint tiszta. A gaz általános a városrészben, a Külső-Szilágyi úton lassan virágporos lesz a kocsi oldala, ezt megmondom őszintén, én is furcsállom. Az azonban csak részben igaz, hogy Újpestet elkerülik a cégek, hiszen ott a GE és a Chinoin, bármelyik kerület megirigyelné, de az utóbbi években elég sok cég költözött a Megyeri út külső részén kialakított ipari parkba.

A cikkíró elfelejti azonban megemlíteni a pert, amit az elkészült M0-szakasz (jelenlegi 2/a) üzembehelyezése ellen indított Újpest, mondván, túl közel van Káposztásmegyer házaihoz, hogy aztán elvesztve felparcellázza a védőzónát és lakópark épüljön még közelebb az útszakaszhoz. Vagy ott a víztisztító ügye, amelynek kapcsán a két észak-budapesti dudás, Tarlós és Derce vívott évekig, hiszen Tarlós azt kérte, fedjék le a művet, Derce pedig nem járult hozzá az óbudai szennyvíz átpumpálásához a Duna alatt. Ott a káposztásmegyeri villamos ügye, amelynek kapcsán az elkészítés után perelte be a fővárost, mondván, a telek Újpesté.

Újpest egyébként idén 100 éves, Derce nyilatkozott a kerületi újságban, aholis elismerte, hogy ő nagyon szeretné, ha Újpest kiválna Budapestből, hiszen anyagilag sokkal jobban járna, természetesen megtartva például a BKV vonalakat, mert az azért kell. Elismerte azonban azt is, hogy elfogadja, hogy tudja, az újpesti lakosság többsége nem akarja ezt, ezt tiszteletben tartja.

Hát így mennek ezek a vidéki torzsalkodások.