iPhone először

Nos, a végső döntés némi hezitálás után megszületett, úgyhogy kedden vettem egy iPhone-t. Végül nem az angelday-féle vidéki sráctól vettem, hanem a beszeljukmac.com fórumon aktívan jelen lévő Bubu007-től. Lapozás után az első két nap tapasztalatairól számolok be.

Wow-factor
Elemi erejű van neki, aki hallott már róla (természetesen sokan vannak, akiket ez nem hoz annyira lázba), az rögtön kicsavarja a kezemben, hogy “muta!” . Aztán jön a döbbent pillázás, 30 másodpercen belül már mindenki a menüpontok mélyén kavarog, annyira egyszerű a kezelése. A végső, katatón csodálatot okozó döbbenetet mindenkinél mással lehet elérni. Van, aki a fotóalbumba szerelmesedik bele, van, aki az iPod-ba, van, aki a böngészőbe, de minden kiváncsiskodó eljut egy olyan pontra, hogy kinyögi; nekem is kell ilyen.

Kezelőfelület
Ahogy birtokba veszem, tulajdonképpen nincs mit tanulnom, egészen természetes módon megtalálok mindent, amit keresek, pedig sosem találkoztam előzőleg a kezelőfelülettel. Általánosságban elmondható, hogy a felület rendkívül felhasználóbarát. Pont. Az egész felület gondolati sebességgel működik, tehát minden azonnal. Nincs homokóra, meg hasonlók, döbbenet.

Nézzük a főbb funkciókat sorban!

Telefon
A névlistát az Outlookból az iTunes szinkronizálja (előzőleg a Nokiából átlőttem az adatokat oda), minden változást oda-vissza, csont nélkül. Faxnik nélkül (a Nokiánál a vezetéknév-keresztnév kérdéssel azért el lehetett molyolni egy keveset). Minden funkció triviális. A képernyő kikapcsol, ha a fejemhez emelem a készüléket, döbbenet. A Nokia headsetet csont nélkül kezeli, bármikor beszélgetés közben ki-be kapcsolható, egy gombnyomással átváltható a különböző beszélgetési módok között. Döbbenet. A telefonkönyv gyk. korlátlan, nincs rajta mit filózni, hogy mennyi hely van még benne…

Ismeretlen szám hívása újabb döbbenet, a képernyőn megjelennek a telefon gombjai és azokat nyomogatjuk. Döbbenet.

Mail. Email.
Mail, azaz email. Több account is beállítható, persze nekem elég a Gmail, alapból felkínálja lehetőségként, elég a felhasználónevet, jelszót beírni. Levelek IMAP-ban olvasva nagyon jók, amit elolvasok a telefonon, olvasottá válik a weben is. A szövegbevitelt szokni kell, nem vitás, de különben megszokható. Mondjuk elég gyakran nyomok p betűt az o helyett, de egyébként működik, viszont csak angol abc van, úgyhogy nyelvtan-szakosoknak ez probléma lehet.

A mailt egyébként wifin keresztül használom, hasít.

Internet (Safari)
A böngészőt is wifin keresztül használom, gyors. GSM hálózaton keresztül edge a maximum, ami 112 kbps, nem egy 3G, de szerintem nincs is rá szükségem. Annyi helyen van wifi, hogy csak vész esetére kell, hogy legyen benne igazi mobil-internet. A weblapokat teljes méretben betölti (a készülék elfordításával a képernyő is elfordul, így szélesvásznúvá válik a kijelző), rá lehet zoomolni és újra rendereli a betűket, nagyon jól olvashatóvá téve. A PC-ről átvette a Safari beállításait, ami eléggé rendben van.

iPod
Fullextrás zenelejátszó, album-borítóval, fut a háttérben. Döbbenet katalógus-nézettel. Ezzel meg is van a házi feladatom, 78 GB-nyi zenét kell katalogizálni, rendbe rakni. Nem lesz egyszerű…

Ezek a fő funkciók. Telefon/email/web/ipod. Nagyon erős alap.

Ehhez jönnek a változatos extra programok, amelyek ugyancsak döbbenetesek.

SMS
Fullextrás sms kezelés. OK, nem tud MMS-t (alapból, de létezik rá megoldás), de mióta létezik MMS, kettőt kaptam, úgyhogy ez nálam nem létfontosságú – finoman szólva.

Naptár
Outlook naptárral teljes összhangban. Mivel nemrégen a Google elérhetővé tette a Gmail/Google Calendar Outlook-kal való szinkronizálását, a három eszköz folyamatosan teljes szinkronban játszik együtt, döbbenetes naptár-orgia. Lol. Döbbenet.

Fotók
Két megapixel, point-and-shoot fotózásra, dokumetálásra tökéletes. Ha ennél több kell, akkor venni kell fényképezőgépet. (Sokan keveslik ezt és a Nokia N95-höz vagy a Samsung vagy a Sony-Ericsson csúcsmodelles öt megapixeles masináihoz hasonlítják – szerintem felesleges öt megapixel autófókuszon egy telefonba. Nem lesz szép képe sosem.)

Youtube
Full screenen néztem veraJedi Jihááá Crash-ét, döbbenet. Nincs rá jobb szó. Wifin természetesen.

Tőzsde
Ezt mondjuk én ritkán fogom használni, de van, akinek ez jól jöhet.

Google Map
Nagyon ütős térkép-alkalmazás, a nagy kijelzőn jól látszik. Útvonaltervezés rulázik. (Sokan kifogásolják a GPS hiányát, csak elfelejtik, hogy a GPS önmagában csak koordináta kiírás. Kell hozzá térkép is, amit általában jó pénzért lehet külön beszerezni. Nekem az elmúlt években talán kétszer kellett volna GPS, de el vagyok nélküle. Ha meg mégis, akkor úgyis olyat veszek, ami túrázásra alkalmas, masszívabb kivitelű.) Wifin keresztül villámgyors természetesen.

Időjárás
Yahoo időjárás előrejelzés (eddig elég pontosnak tűnik), több város beállítható. Wifin is, természetesen és gyorsan.

Világóra
Több város időzónája, ébresztés, stopper, visszaszámlálás. Mi kellhet még?

Számológép
Az egész kijelző egy klasszikus számológéppé változik, eszelősen jól használható.

Jegyzetek
Ennek annyira nem látom értelmét, de jegyzetek készítésére alkalmas alkalmazás.

Installer
Ezen keresztül gyk. akármit feltehetek a készülékre, a női havi periódust mutató alkalmazástól a VOIP telefon-kliensen át (Skype, MSN, stb) a fejlesztői környezetekig. Nyilván van benne némi kockázat, de ezen kívül nagyon széles körű szoftverválasztékból lehet válogatni már most is – ingyen. Döbbenet ismét.

Az egész készülék a használhatóságra, a funkcionalitásra van kihegyezve. Ahogy egyik kollégám mondta, vannak a mobilokból fejlesztett multimédiás kütyük (fotó, mp3) és vannak a számítógépek irányából multimédiássá fejlesztett kéziszámítógépek. Mindegyik azonban magán viseli a származását, ezért mindegyik kicsit kompromisszum, aszerint, hogy mire akarja az ember használni. Ez aligha mondható el az iPhone-ról. Mindenben teljesen otthon van, nincs őse, nincs letagadott rokona. Nincsenek benne kompromisszumok. Ami ikont kap a képernyőjén, az fully functional, nem lebeg ott a háttérben az a bizonyos “de”.

Két nap használat után még mindig teljesen a hatása alatt állok, ez nem titok. Nagyon bejött nekem. És bizony, instant get.

iPhone először” bejegyzéshez ozzászólás

Hozzászólások lezárva.