Hazajártunk: Eszterházy-mauzóleum, Ganna

Gannáról egészen a közelmúltig nem hallottam, ám egy cikkben olvastam valahol, hogyha az ember elmegy megnézni Szarvaskő várát, akkor feltétlenül el kell menni Gannára és megnézni az Eszterházy-mauzóleumot.

Így aztán ez is volt a cél.

Ganna Döbröntétől nem messze található, a Pápa felé és a Devecser felől vezető út is ott megy át (persze nem a főút). A hatalmas templomot el sem lehet hibázni. Ennél többre azonban ne számítsunk, a 320 fős településen nincs semmi más, még egy vegyesbolt sem (vagy legalábbis nem a főutcán), vagy legalábbis mi nem találtuk meg.

Ne is vesztegessük a szót, hiszen ez a templom a falu templomaként működik, miközben az Eszterházy-család sírhelye is egyben.

Az Eszterházy-családdal a Hazajáró-rovat számára tett kirándulásaink/egyéb utazásaink során már többször találkoztunk, hiszen jártunk Eszterházán – bocsánat, Fertődön – a kastélyban, a magyar Versailles-ban, vagy Eisenstadtban – khmm, Kismartonban – szintén a kastélyban, vagy megnéztük Forchtenstein  – izé  Fraknó – várát, amely mind a mai napig a család tulajdonában van.

De az Eszterházyak szellemével találkoztunk Majkon, ahol a vadászkastélynak átépített kolostorban laktak, ill. Vértesszentkereszten, amelynek köveit a majki építkezéshez hordták el. De a soron következő úticélok közül ehhez a családhoz kapcsolódik a pápai kastély, a szigligeti kastély, ill a tervezettek közül a tatai vár és kastély is.

Csináltam is egy kis kollázst az eddig meglátogatott helyszínekről, íme:

Tényleg nagyon sok helyen jártunk és fogunk még járni, ahol az Eszterházy-család birtokai vagy érdekeltségei voltak. A török idők után a király jutalmul óriási birtokokat adott az Eszterházy családnak, amiért önfeláldozó módon harcoltak

A család először Esterházy Ferenc fiai által választatott több ágra. Miklós a fraknói ágat, Dániel a cseszneki ágat, Pál pedig a zólyomi ágat alapította. A család különböző ágai különböző címeket és jogokat kaptak. Így a fraknói ág tatai alága hercegi, a cseklészi alága grófi, a cseszneki és a zólyomi ág szintén grófi rangban állt. A főágak közül a cseszneki ág szintén két alágra oszlik, mégpedig az idősebb és az erdélyi alágra.

Az Eszterháziak Gannán is a török idők után kerültek a földesúri szerepbe. 1748-ban Stájerországból németeket, Burgenlandból elnémetesedett horvátokat hoztak, 1752-ben Bajorországból hoztak telepeseket. Akkoriban Nagy- és Kisganna még két különálló településként létezett, külön templomuk, temetőjük volt. Mindkét falu gyakorlatilag német ajkúként volt elkönyvelve.

A két falu egyébként 1941 volt a legnépesebb, 876 fővel.

A második világháború után az német ajkú lakosságot (446 főt) kitelepítették, Karlsruhe ill. Drezda környékére, a házaikba Vas, Veszprém és Borsod megyéből ill. a Felvidékről telepítettek be magyarokat.

A templomot 1808-18 között Eszterházy Miklós építtette, a Szent Kereszt Felmagasztalása elnevezésű neoklasszicista bazilikát Charles de Moreau tervezte és a bécsi Engel József építette. A mauzóleum építésére több helyszínt is megvizsgáltak, végül Gannára esett a választás.

A templom alatti sírboltban a pápai, a csákvári és a tatai Eszterházy-család tagjai temetkeztek.

A templom a Római Pantheon kicsinyített mása, a kupola alapköre 16 m átmérőjű, magassága 20 méter. A templom alatt teljes egészében a sírbolt található, a két harangtorony és folyosó alatt szögletes, míg a kupola alatt kör alakú sírbolt található méltóságteljes szarkofágokkal. A kör alakú sírboltot márványoszlopok veszik körül, középen márvány tömb oltár és kettős kereszt található, amelynél egyszerre két szentmise celebrálható, az egyik az élőknek fehér miseruhában, a másik a holtaknak fekete miseruhában.

Őszintén szólva, én még ilyenről nem is hallottam, bár ez nem jelent semmit, de elég bizarrnak tartom, de mindenképpen egyedülálló a maga nemében.

Van a sírboltban egy kripta, amelyet Eszterházy Móric készíttetett a család csákvári ágának. 1933-ban készült el, azonban nem sikerült jól a szigetelése, ezért elöntötte a talajvíz, nem használható.

Az elöntött kripta

A sírbolt felett a templom a falu temploma, azaz a falu lakossága számára tartanak benne miséket. A főoltár felett a fájdalmas Szűzanya szobra található, amelyet a templom építése után 40 évvel készített márványból egy olasz szobrász. A kupola fülkéiben található homokkő szobrokat egyébként 1872-ben átfestették olajfestékkel, hogy így akadályozzák meg a szétporladásukat.

A templom összességében közepes állapotban van, szerencsére csak kisebb beázások nyomai láthatóak az épületen. Belül nem tapasztaltunk ilyesmit, a sírbolt pedig jó állapotban van.

A templom és a sírbolt látogatható, Ganna honlapján megtalálhatóak az elérhetőségek, érdemes előre egyeztetni időpontot.

Forrás:

Az összes kép alább megtekinthető:

 

Hazajártunk: Eszterházy-mauzóleum, Ganna” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Hazajáró | Eszterházy-mauzóleum, Ganna

Hozzászólások lezárva.