IKEA vs. Magyar Posta: a kapitalizmus ellentétes végén…

Ma jó kontrasztos lett a nap, ahogy a reggeli sorbanállásom a postán és az IKEA-ban eltöltött program közt húzott párhuzamok kapcsán kijelenthetjük, a Magyar Posta Zéerté és az IKEA a kapitalizmus, a piacgazdaság két ellentétes felén áll. Olyan messze egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől.

Adva van egy monopólhelyzetben lévő szolgáltató, amelynek kormányzati garanciák biztosítanak munkát (ti. amíg a jogrendszer nem fogadja el az emailt mint hivatalos iratot, addig minden ilyet a Magyar Állami Postának kell fuvaroznia). És úgy tűnik, 2009-ben semmi sem utal arra, hogy bárki is erre törekedne.

40 évvel azután, hogy ember járt a Holdon, mi még mindig papírra nyomtatjuk az ügyes-bajos gondolatainkat és egy elavult, lassú, drága, kizsákmányoló szolgáltatást igénybevéve juttatjuk el egymásnak. Illetve egészen pontosan ez a rendszer nem végzi el ezt a munkát, papírt dob a postaládámba, hogy menjek be a hétvégén zárva tartó fiókba és ott vegyem át a levelet, amiben valaki akar nekem valamit mondani hivatalosan. Eközben teljes gőzzel üzemel az Ügyfélkapu, pont ott regisztráltam magam, ahonnan a mostani levél jön. Az Önkormányzattól. Zsír.

És ha bemegyek ebbe a kézbesítőhivatalba, egy órán át kell hétköznap délelőtt sorba állnom, miközben az összes ablaknál az összes munkatárs dolgozik és így is majdnem kiér az utcára a sor és a helységben majd meg lehet fulladni (nem meleg van, csak levegő nincs). 70 ember áll sorba nagykabátban gőzölögve.

Hát hol van az az illetékes, aki úgy döntött, hogy ez jó így? Vajon mekkora bónuszt kap azért, mert megspórolt az államnak, a gazdájának valamennyi pénzt, amikor lehúzta ezt a koszfészket a felújítandó, bővítendő posták nemlétező listájáról? Álljon ki ide a sarokra és nézze végig, mi megy a újpesti ötös postán nap-mint-nap vazze! Vajon tényleg pénzt spórol-e az állam és ez a csodálatos állami monopóliumon csücsülő nagyvállalat, amikor a gazdáinak (igen, nekünk, az adófizetőknek) az idejét lopja el? Nem számít az? Ha forintosítanom kellene, nagyon nagy összeg jönne ám ki az ellopott órákból a kifizetett kézbesítési díjakból!  Vajon ezt ki fizeti meg? Megint mi?

Remélem, az tisztán lejön a fentiekből, mennyire felidegesítettem magam ezen a postalátogatáson. Nem is, nem felidegesítettem magam, egyszerűen szégyenteljes ez. (És akkor ne is beszéljünk a csomagokat megdézsmáló alkalmazottakról, akik miatt országunkba már csak egy-két csomagküldő cég vállal szállítást…)


És ilyenkor kell elmenni az IKEA-ba egy kicsit.

Nem monopólium, nem állami. (De alighanem nem ez az oka. Vagy mégis?) Az összes többiben egyezik a postával. Pénzért adja a termékeit, szolgáltatásait. Rosszul fizeti az alkalmazottait. És mégis, nézd meg: 100 forintért adnak 10 db húsgolyót az étteremben (200 ért huszat) és az emberek sorban állnak érte. Hosszú, tömött sorban. Igaz, a hely tiszta, tágas, nincs meleg, pont jó. Tisztaság.

1250 forintból ketten jóllaktunk, miközben ennyit egyedül szoktam fizetni a Mókusban egy ebédért egy kólával. A fenti képen látható adag került ennyibe kettőnknek, összesen.

Hát ez a különbség. Azt ugye mondanom sem kell, hogy az IKEA nem jóléti intézmény, kőkemény kapitalista, akinek a tulajdonosai kőkeményen a profitra gyúrnak, nem jóléti intézményt üzemeltetnek.

És ingyen parkolok, akciós ételt kapok, ha éppen és jó áron vásárolok. Ha nem egyértelmű az akciós kiírás, a javamra dönt a pénztár és online meg tudom nézni, van-e a kívánt termékből készleten. Ha nem tetszik, 4 hónapom van rá, hogy visszavigyem a terméket és még sorolhatnám.

Kell-e még több érv, hogy kijelentsük, az IKEA és a Magyar Posta azt a két szélsőséges nagyvállalatot képviseli, amiből az egyik király, a másik a kényszer. Csak hogy alliteráljon.

A Magyar Posta monnyon le. Az IKEA maradjon és vállaljon levél- és csomagkézbesítést. Támogatom.

De az is elég, ha valaki elárulja, mikor liberalizálják végre valahára a postai piacot?

IKEA vs. Magyar Posta: a kapitalizmus ellentétes végén…” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Már liberalizálva van a posta réges régen….
  Dhl, TNT, GLS, Gepárd Futár,Hajtás pajtás,FED EX, stbstbstb…
  Csak éppen k***a drágák….

  • Hát, nem egészen. Ezek csak az alapjai. Egy 2002-es uniós irányelv 2009-re tűzte ki a postai piac liberalizálást, csak aztán olyan ügyesen lobbiztak a posták, hogy kitolták 2013-ra. Ezzel persze jól átverték az általad említett cégeket, akik gőzerővel készültek a liberalizálásra.

   Mindegy, ami késik, az nem múlik. Ennek a postai rendszernek vesznie kell.

   http://index.hu/gazdasag/magyar/nspl070623/

Hozzászólások lezárva.