Hazajáró: Esztergom

Ezen a héten egy korábbi kiruccanás és ahhoz tartozó fényképsorozat van soron. Esztergom is olyan nekem, mint valami zarándokhely, legalábbis abban az értelemben, hogy folyton vissza-visszajárunk oda, hogy újra meg újra felfedezzük a hangulatát, gyönyörködjünk a szépségében. Először talán még a gimis évek alatt bringáztunk egyszer oda, kölcsönbringával, naná, kempingbenalvós túrán, de voltunk Mónival hajókiránduláson (visszafelé vonattal), többször egynapos bringás verzióban – mindig magával ragadott a hangulata.

Valaki azt mondta, hogy az esztergomi Bazilikát a párkányiaknak építették. Nos, ez igaz, már ami a látványt illeti. Korábban egy külön tortúra volt átkelni a folyamon, ma már pedig a kutyát sem érdekli, odaát pedig euróért lehet sztrapacskázni.

Ezen a túránkon a Bazilika megtekintése után felmásztunk a kupolába (~400 lépcső), utána benéztünk a várudvarra (a vár egyre szebb évről-évre), majd lementünk a hídhoz, átsétáltunk rajta, meg vissza. Említésre méltó, hogy a szlovák oldalon egy szép sétányt építettek a Duna-partra, ahol korábban a komp volt, úgyhogy padokon üldögélve lehet gyönyörködni a panorámában. (Ehhez képest a magyar oldalon semmilyen tereprendezés nem történt az elmúlt húsz évben…)

Következzenek a képek, amelyekhez jó szórakozást kívánok!