Hétvégi összefoglaló: Parlament, Bazilika, Starbucks, Erődtúra

Mozgalmas hétvége volt, gyorsan írok egy-egy mondatot a négy említésre méltó programról, és igyekszem a héten mielőbb feltölteni a képeket és részletes beszámolókat írni (bár tudom, hogy frissen lenne a legjobb, hogy ne rakódjon rá semmi, de akkor lehet, hogy itt ülnék a gép előtt reggelig).

Szombaton megint rossz idő volt a változatosság kedvéért, úgyhogy délelőtt csak a csütörtöki képeket rendezgettem és azon agyaltam, hogy milyen programot találjunk ki magunknak. A Csoki által ajánlott nyílt napra, amely az újpesti hadikikötőben került megrendezésre, valahogy nem volt kedvem elmenni és ott rommá ázni… Végül déltájban beugrott, hogy ilyen időben beltéri programot kellene kitalálni. De milyet?

Innen jutottam el a Parlament megtekintésének ötletéig, amely gondolatot olyan ügyesen magunkévá tettünk, hogy ebéd után elindulva gond nélkül sikerült bejutnunk a 13.30-as magyar csoporttal. Még magam is meglepődtem, milyen egyszerűen sikerült.

A koronázási jelvények - mínusz a palást

A Parlament megtekintése után átmentünk a Bazilikához, ahol magába a templomba elég korlátozottan sikerült csak bejutni, viszont a kilátóba sikerült feljutni, ahonnan magával ragadó panoráma tárult elénk. És bár az időjárás (értsd: légköri viszonyok, láthatóság, stb) katasztrófális volt, megpróbálkoztam egy panorámaképpel, amin így is egészen sok részlet és távoli tájékozódási pont felismerhető. Ide még alighanem visszamegyek fotózgatni jó időben.

A Bazilika harangtornya

Innen utunk koffeinpótlási célzattal a Westendbe vezetett, hogy ma már egyszer annyi jót/rosszat olvasni róla, akkor lássuk a saját szemünkkel, milyen is az a Starbucks. Végülis ittunk egy-egy Grande Mocha Frappuccino-t (figyeljük meg a szó multikultiságát!) és ettünk hozzá egy-egy almás fánkot, mindezt 3180 jó magyar forintért. Egyszer kibírtuk, de aligha leszünk törzsvásárlók…

Starbucks - Grande Mocha Frappuccino

Vasárnap a friss időjárási előrejelzéseket figyelembe véve világos volt, hogy nyugatnak kell menni, ha derült ég alatt akarok valamit megtekinteni/lefotózni, úgyhogy a térképen gyorsan választottunk és Komárom felé vettük az útirányt. Az úticélunk a városban található erődök/erődrendszer. Erről is írok majd részletesen, mindenesetre elöljáróban csak annyit, hogy nagy-nagy élmény volt. Négy erődből hármat abszolváltunk, a negyediket csak kívülről lehetett megnézni. Részletes beszámoló következik ebből is.

Monostori erőd