Csak úgy repkednek a gigapixelek!

Nos, az utóbbi időszak legforróbb fotós témája a gigapixeles panorámák témaköre. A fő kérdés az: kinek van nagyobb?

Ma úgy néz ki, egy időre eldőlt a dolog, ugyanis bejelentkezett a világrekordért egy magyar csapat, méghozzá egy 70 gigapixeles panorámaképpel. A művük megtekinthető az oldalukon.

Az az igazság, hogy a dolog engem is megérintett, mint érdekes, divatos fotós téma (akárcsak anno a HDR, a Tilt-Shift, a Fractalious), de lényegesen szerényebb körülmények között vágtam neki a feladatnak. Ehhez a dologhoz ugyanis úgy néz ki, csak egy dolog kell igazán: pénz. Ez pedig nekem relatív korlátozottan áll rendelkezésre.

Mert kell hozzá egy (de lehet, hogy inkább kettő?) fullframe DSLR masina, 300-400 mm körüli teleobjektívvel, kell egy robotfej, ami a fotózást kezeli, egy igencsak masszív fotós állvány (bár lehet, hogy egy mozis kameraállvány még jobb), egy jó helyszín (ez könnyűnek tűnhet, pedig egyáltalán nem az), egy bika PC. Ez, ha mindent összeszámolunk, alaphangon jó kétmillió forint. Ha ez megvan, akkor igazából nem kell hozzá sok minden, csak szerencse a jó időhöz és némi türelem. Igazi iparos munka ez.

A srácok két(!) kölcsön Sony Alpha 900-val, 400 mm Minolta objetívvel, valamilyen felturbózott spéci robotállvánnyal estek neki a János-hegyi kilátóból a budapesti panorámának. A fotózás utáni utómunkálatok is komoly infrastruktúrát és informatikai szaktudást igényelnek.

Nem tisztem megítélni, de azt kell mondanom, ez már kicsit távol áll a fotóművészettől. Szerintem valahol a leképezés művészete sokkal inkább szól az “én hogyan látom” kérdéséről, mint erről. De elég ennyi a személyeskedésből és a magánvéleményből.

Magam is megpróbálkoztam a gigapixeles játékkal, hiszen anno remek helyszínt találtam Bazilika kilátóteraszán. Azonban nálam a dolog elbukott a vacak állványon (legalábbis erre egyáltalán nem alkalmas), illetve az utómunkálatokon, amelyekkel komoly gondjaim adódtak. Igazából nem sikerült nagyméretű panorámaképet összeállítanom, pedig az egyik 516 darab 10 megapixeles képből állna, bár az átfedések miatt a nettó felbontás nem egyenlő a két érték szorzatával…

Mindegy. A gigapixeles projektem igazából nem erőltetem tovább, jól látszik, hogy ebben semmilyen érdemi eredményt nem tudnék elérni amatőr fotósként. Nem mondom, hogy nem lesznek panorámaképek bizonyos helyszíneken, de szerintem ennyi. A legerőteljesebb próbálkozás lett 0.16 gigapixel, de a minőség is finoman szólva hagy kívánni valót maga után. A helyszínválasztással viszont szerintem elégedett vagyok…

Panorámaképeim megtekinthetőek a gigapan.org oldalán: http://www.gigapan.org/profiles/31977/

Mindegy, a lényeg az, hogy egy referenciamunkának indult projekt kapcsán sikerült világszínvonalút és világrekordot elérni! (Persze a rekordok arra valók, hogy megdöntsék őket, nyilván hamarosan akad egy pénzes profi, aki a hírnévért még nagyobbat csinál…) Gratulálok!