Fotóséta: Kassa belvárosa

A céges csapatépítő kirándulás másik érdekes úticélja Kassa volt, egy rövid városnézéssel. Itt egy helyi idegenvezető vezetésével tekintettük meg a főteret és a dómot.

A főteret uralja a Szent-Erzsébet-székesegyház, mely a hosszúkás, észak-déli irányú tér közepén, keresztben helyezkedik el (a keleti tájolásnak megfelelve). A dóm méretei gigantikusak (legalábbis a korábbi, román stílusú templomokhoz szokott szememnek) és fennmaradt állapota mindenképpen figyelemre méltó. Bár a történelem viharai Kassát sem kímélték, de mindenképpen példás állapotban sikerült megőrizni ezt az emléket.

A székesegyházat a korábban leégett templom helyén kezdték el építeni 1378 környékén. A munkálatok közel száz évig tartottak, aminek eredményeképpen több építőmester tervei ötvöződtek a kész épületben. Többször le is égett, de mindig megújult.1877 és 1896 között zajlott nagyszabású felújítása Steindl Imre tervei alapján, amelynek során megpróbáltak visszatérni az eredeti tervekhez, így pl. az egyik kápolnát el is bontották.

Ekkor épült az északi hajó alá a kripta, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem és családjának néhány tagja nyugszik 1906 óta. A kriptában elénekeltük a Himnuszt, ami nagyon megkapó pillanata volt a látogatásunknak ezen a történelmi helyszínen.

A dóm belseje egyébként nagyon szép. A gótikus stílus gyönyörű, lélegzetelállító magasságok, kecses vonalak jellemzik az épületet. A színes üvegablakok szintén csodálatosak.

Külön említésre méltó az oltárkép.

12,5 méter magas, nyitott szárnyakkal 8,1 méter széles. Az oltár részei: szekrény a három főalakkal, predella, oromdísz, két pár szárny összesen 48 táblaképpel. Az oltárszekrény közepén Madonna-szobor karján a gyermek Jézussal (247 cm magas), jobbján Erzsébet, Keresztelő Szent János anyja (191 cm), balján Árpád-házi Szent Erzsébet (194 cm) kezében tálkával és kanállal, a charitas jelképeivel. A szobrok lába alatt domborműves fríz, rajta az öt bölcs és az öt balga szűz. A predellán a sírjából feltámadt Krisztus domborműve látható.

Az oltár szárnyai sarokvassal mozgathatók. A táblaképek egyenként 125 x 80 cm nagyságúak. Három mester alkotása, akiket az utókor erről a művükről elnevezve azonosít. Teljesen kinyitva Árpád-házi Szent Erzsébet élete elvenedik meg 12 táblán. A belső szárnyakat behajtva a passió 24 jelenete válik láthatóvá (nagyböjti időben), a külső szárnyak Mária életéből vett jeleneteket ábrázolnak (adventkor láthatók, mikor az oltár csukva van).

Mindent összevetve lenyűgöző volt az, amit Kassából láttunk, azt hiszem, egy hosszabb kiruccanás részeként mindenképpen érdemes lesz újra felkeresni (ezzel is érlelődik bennem egy zempléni túra a várakkal, Aggtelekkel és egy komolyabb kassai kiruccanással), csak ajánlani tudom! Megkérdeztük az idegenvezetőt, hogy mi a helyzet a magyar-szlovák viszonnyal, nincs-e gond ezzel, ha idejönnénk turistaként és elmondta, hogy furcsállja, hogy mindenki ezt kérdezi tőle, de ő nem érez ilyesmit, nem tapasztalt ilyet, úgyhogy mindenkit bátorít, hogy jöjjön Kassára nyugodtan.

(Persze cinikus kollégáim később megjegyezték, hogy látszott a hölgyön, hogy meg van félemlítve és ezt kell mondania, de én naiv, ilyet nem éreztem . Azért Szlovákia nem Észak-Korea, szerencsére.)

Szóval, érdemes végigpörgetni a többi képet is, az alábbi képre kattintva lehet eljutni a Flickr-albumhoz. Jó nézelődést!