Fotótúra: Salgó vára (és nem Salgóvár)

Somoskőről visszatérve az úton balra fordulva egy másik zsákfaluba juthatunk, Salgóbányára. A hegyek között vezető néhány kilométeres szerpentin után a völgyben elénk tárul a falu és a vár látképe, amely uralja a völgyet. A várhoz vezető úton jól ki van táblázva, a végén egy elég tágas parkoló található.  Innen vezet az út a pár száz méterre lévő várromhoz, amely a Medves-fennsík 625 méteres kiemelkedésére épült a tatárjárás után (1241-42).

De miért rom?

Értelmszerűen, ha Nógrád, akkor megemlíthetjük a Kacsics-családot, akik a környék urai voltak, aztán Csák Mátét ugyebár, akinek előbbiek behódoltak, aztán Anjou Károly mindent vitt ugyebár…

1544-ben a törökök furfanggal foglalták el, méghozzá úgy, hogy a szomszédos Boszorkánykőre felvontattak egy “ágyúnak látszó” tárgyat. A vár védői reggel erre a látványra ébredtek és a törökök követeinek első próbálkozására megadták magukat. Amikor levonultak a várból, akkor látták, hogy az ágyúnak látszó tárgy egy nagy fatörzs volt kerekeken, úgyhogy elég könnyen adták magukat.

1593-ig tartott a török uralom, amikor is a királyi sereg felvonult ellene. Az ágyúkkal gyakorlatilag rommá lőtték a várat, így a törökök feladták. A bevonuló katonaság a maradékokat is megsemmisítette, úgyhogy majdnem 400 évre az enyészet vette át a terepet, az 1980-as években a restaurálás mentette meg a teljes megsemmisüléstől.

***

A romhoz erdei út vezet, elvileg valamilyen kijelölt kerékpáros túraútvonal is ott vezet, bár bringással nem találkoztunk. Kellemesen elérhető útvonal csak a legvégén válik meredekké. A vár rom. Se belépőjegy, se semmi – ezt nem is ragoznám, megtettem korábban.

A külső várból egy lépcsőn lehet feljutni a várba, a toronyba illetve a belső vár teraszára. A torony, amely korábban lakótorony volt, amelyet 1938-ban turisztikai célzattal kilátóvá alakítottak. A kilátás pazar.

Észak felé Somoskő látványa uralkodik, a szomszéd vár, lenyűgöző, hogy ilyen közel vannak egymáshoz.

Dél felé pedig egyrészt Salgótarján több völgyre tagolódó városa látszik, illetve dél felé, ameddig a szem ellát. Balra a Mátra vonulata, Galyatető, Kékestető, jobbra mintha a Börzsöny meredek kontúrjai sejlenének fel…

Készítettem egyébként két panorámaképet is, amelyeket a gigapan.org oldalon lehet megtekinteni (sajnos ide nem lehet beágyazni), úgyhogy a fenti képekre kattintva új ablakban a böngészhető panorámák nyílnak meg! Érdemes belenagyítani…

A kiírás szerint a várban folyamatosan zajlanak (nyilván nyaranta, kampányszerűen) ásatások, jó dolog erről értesülni.

A vár mellett extra-bónusz a közeli Boszorkánykő, amely egy kisebb kiemelkedés (a vulkanikus kőzet kibukkan a felszínre, amelyről lekopott a talaj), és remek panorámát rejt a fák felett minden irányba. A nyitókép is itt készült, sajnos nem olyan közel egymáshoz, mint amennyire a szlovák oldalról lehetne, de látszik Salgóvár és mögötte a távolban (éppen hogy csak) Somoskő vára. A szikla egyébként tényleg csak 300 méterre van a kereszteződéstől és igazából nem vészes a szintkülönbség sem, csak a legvégén nyer 10-15 métert, hogy a környező fák fölé emelkedjen.

***

Források:

http://www.salgovar.hu/index.php

http://hu.wikipedia.org/wiki/Salg%C3%B3_v%C3%A1ra

Fotótúra: Salgó vára (és nem Salgóvár)” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Hazajáró | Salgó vára

  2. Ha megtetszett a táj, gyertek el, nézzétek meg a saját szemetekkel is, és szálljatok meg nálam, Rónafaluban, a lemenő nap mellett Salgó vára és a Boszorkánykő látszik az ablakból. A honlapomon van egy képgaléria is, ha kíváncsi vagy, milyen télen, vagy a felhőóceánból kiemelkedve, akkor gyere és nézd meg.

    • Nos, nem titok, a táj megtetszett, úgyhogy elgondolkodunk az ajánlatodon, különös tekintettel arra, hogy idén november elején vesszük ki a nyári szabadságot. Amint van konkrét dátum/elképzelés, jelentkezem!

Hozzászólások lezárva.