Earth Hour 2011

Tegnap volt a Föld órája esemény. Ez egy világméretű rendezvény, amelynek során minden időzónában 20.30-kor lekapcsolják a nagy épületek díszkivilágítását, illetve arra ösztönzik az embereket, hogy kapcsolják le otthon is az elektromos fogyasztóikat – egy órára.

Kattintásra nagyítható

A mondanivalója a kampánynak ennél egy kicsit bonyolultabb csak, arra próbálnak rávilágítani, hogy mennyivel lehet csökkenteni a globális környezeti terhelést, ha tudatosan használjuk eszközeinket. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak hogy kikapcsoljuk otthon a fogyasztókat, ha elmegyünk otthonról, vagy kihúzzuk a töltőt a konnektorból, ha feltöltötte a mobilt – ennyi az egész, és máris kimutatható a haszon.

Nem kell sötétzöldnek lenni és kivonulni a civilizációból ahhoz, hogy ezekkel a célokkal egyet lehessen érteni.

A modern társadalom velejárója a fogyasztás, azonban az ésszerű takarékosságnak is azzá kell válnia.

Szóval, mi felmentünk a Gellérthegy tetejére, ahol még szombat éjjel is fizetni kell a parkolásért (480.- Ft/óra), és elhelyezkedtünk a kilátónál, ahonnan látni a belvárost. Sokan jöttek, de sokan nem tudták, hogy miért van ott annyi ember… Vártunk. Mivel eközben otthon a hűtőt kivéve minden fogyasztó ki volt kapcsolva, mi tulajdonképpen részt vettünk az akcióban.

Természetesen pontatlanok voltak (hihetetlen, hogy nincs senkinél ilyenkor egy pontos óra!), majd egy perccel előbb kapcsolták le a fényeket, de készültünk erre, a felvétel forgott.

Őszintén szólva egy kicsit csalódás volt a látvány, ugyanis szinte ugyanakkora volt a fényszennyezés, mint előtte. Leszámítva a Vár irányát, ahol némi üresség látszott. A Mátyás-templom vakító, új fényei szintén hiányoztak, de őszintén szólva többre számítottam, de érthető, hogy ennél több fényt csak a közvilágítás kikapcsolásával lehetett volna lekapcsolni, az pedig gondolom, balesetveszélyes lehet.

Mindenesetre itt egy videó, amely CNN-stílusban mutatja be az eseményt.

Ezután szépen hazamentünk.

Earth Hour 2011” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Azért valami állványt vihettél volna a telefonnak, kamerának, hogy ne mozogjon így. 😉

    • Igen, az utómunkálatokkal együtt, az egész iPhone-n készült… De nincsenek különösebb kétségeim, hogy nem éjszakai videózásra találták ki…

Hozzászólások lezárva.