Hogyan hűtsd a lakásod (nem csak panel)!

Itt a nyár! Igaz, ezt nem a naptárból látom, hanem a hőmérőről. Az egész nyáron várt afrikai légáramlatok megkésve érkeztek fölénk, de most behozzák a lemaradást. Mivel betegen fekszek (lábadozok) itthon, figyelem a híradásokat a melegről. Szinte már horrorszerű bulvárfolyamban számolnak be arról – hogy meleg van.

De ami számomra a híradásokból a legmeglepőbb, az a felismerés, hogy az emberek egyszerűen nem tudják, hogyan tartsák hidegen a lakásukat/munkahelyüket egyszerű módszerekkel. Megdöbbentő látni, hogy a kórházakban is azt csinálják, hogy kinyitják (!) a nagy ablakokat. Szerencsétlen betegek, nem irígylem őket.

Klímával nem bonyolult a mutatvány, időzítőn beállítom, hogy délután háromkor induljon be és kész. Olyan ez, amikor a westernfilmben a cowboy egy M16-ossal állít be a kocsmába, hogy leszámoljon a rablóbandával. Hatásos, de csalás.

Persze, érvényes varázslat, ha valakinek van durván 200 000 forintja egy megfelelő berendezésre (panel esetén ablakcserék és homlokzatszigetelés után), annak csak a hóvégi villanyszámlára kell figyelnie, hogy megérte-e a hűsölés.

Egy kicsit nagyobb fegyelemmel és figyelemmel hasonló hatásfok érhető el, ha a következőket csináljuk/betartjuk.

 • Este, amikor 23-25 fok alá csökkent a kinti hőmérséklet (ha egyáltalán), szellőztessük át a lakást, gyakorlatilag amíg ezen érték fölé nem emelkedik a hőmérséklet, addig maradhat nyitva minden ablak. (persze vigyázzunk, mert huzatban aludni veszélyes móka)
 • Reggel minden ablakot be kell zárni. Lehetőség szerint kerülni kell a szellőztetést, csak szükség esetén nyissunk ablakot.
 • Amelyik ablakra rásüt a Nap, azokat érdemes árnyékolni, árnyékolóval, redőnnyel, ami van.
 • A lakásban kapcsoljunk ki minden nélkülözhető elektromos fogyasztót (tv, számítógép, stb.), a mosást, mosogatást lehetőség szerint az esti órákra időzítsük.
 • Szigeteljük el a hőforrásokat (a konyhában izzó hűtőszekrényt például a konyhaajtó bezárásával).

Ezen zord rendszabályok betartásával nekem a panellakásban sikerül most egyelőre 27-28 fokot tartani, ami ugye nem 38, ami kint van. Ráadásul erre még rá lehetne tenni egy lapáttal, hiszen lehet engedni a kádba hideg vizet, vagy lehetne egy nagyobb ventilátort beszerezni, ami legalább a hőérzetet csökkenti még ha ugyanazt a 27-28 fokos levegőt is keringeti körbe.

Mindezt klíma nélkül, némi odafigyeléssel.

Nagyon időszerű kérdés ez, éppen most olvastam a koos.hu – n ezzel kapcsolatban egy időszerű cikket, ha valaki az én józanparaszti okfejtésem helyett diplomás érvekre vágyik, mindenképpen olvassa el azt a cikket!

Én maradok ennél a módszernél, nekem bevált. Neked mi vált be?

Hogyan hűtsd a lakásod (nem csak panel)!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hát igen, de van nekem egy nagyon okos apám, aki szerint ha kereszthuzat van, az jó. Nem érti meg, hogy ha 30-35 fokot enged be a lakásba huzatként (persze nincs is huzat, csak dől be a meleg,) azzal csak melegszik a lakás.

  • Hát, nehéz erre mit mondani. A rokonainkat nem válogathatjuk meg… Egy 35 fokos lakásban bármit csinálni az szerintem halálos. Ráadásul mire újra lehűl…

 2. Eközben Újpesten:

  39,1 fok volt délután Bugacon, megdőlt egy tizeddel tehát megdőlt a négy éve felállított országos napi melegrekord. 36,6 fok volt ma kora délután Újpesten, ilyen meleget még sosem mértek augusztus 24-én Budapesten – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

  Piros riasztás van érvényben a hőség miatt országszerte, a napi középhőmérséklet 27 fok, a délutáni maximumhőmérsékletek 36-37-38 fok körül alakulnak.

  A következő napokban tovább fokozódik a hőség, holnap-holnapután várható a legmelegebb, nem kizárt, hogy az országos napi rekordok is megdőlnek.

  Forrás: http://www.idokep.hu/hirek/korkep-a-hosegrol

 3. Nagyon jó tippek, otthon ez nekünk is működött, stabil 27-28 fok körül lehetett tartani a panelben hála az észak-déli fekvésnek és a rendszeres időben alkalmazott szellőztetésnek.

  Itt Shanghaiban ez nem megy, ugyanis este nem hűl le a levegő. Bátran tekinthetjük az itteni épületet is panelnek, betonból van, nagy üvegfelületekkel.
  Az elmúlt két hónapban nappal 34-35, este 29-31 volt, maximum ide lehetett tehát lehűteni a lakást, ami nem elég – tehát bármennyire is utálom, marad a légkondi, mint egyetlen megoldás

Hozzászólások lezárva.