Újra itt van, újra itt van… a szmogriadó!

Itt van az ősz, itt van újra, s szép mint mindig énnekem – csak hogy a mozgalmi nóta címadás után szépirodalommal folytassam – de ez a túl korán jött napsütéses szmog nekem már rég kiverte a biztosítékot.

Mivel ma reggeltől tényleg életbe lépett a forgalomkorlátozási fokozat, otthon hagytam a piros matricás Rözsót és  törvénytisztelő állampolgárként a közösségi közlekedést vettem igénybe. Ezt nem azért mondom, mert ez akkora áldozat, vagy dícséretes dolog lenne, egészen egyszerűen csak a tények rögzítése érdekében.

Észrevételek, szubjektív szempontok következnek:

  • 15-20 perc üldögélés helyett 45 perc üldögélés+10 perc séta volt, semmi különös, különösebb tömeg nem volt. Így is én nyitottam az irodát, csak egy órával előbb kellett indulnom.
  • Nem tudtam pontosan megítélni, mekkora a forgalom, mintha egy hajszállal kisebb lenne, de nem pontos a mintavétel, mert autóval majd egy órával később szoktam jönni. Az UTV kamerái alapján e poszt írásakor pont olyan masszív a forgalom, mint mondjuk tegnap.
  • Móni vett nekem hetijegyet. Silány minőségű papírfecni, amire rá kell írni a nevem és csak fényképes személyivel lehet használni! Ez egy nonszensz. Erről a kommunista beidegződésről le kellene már jönnie a BKV-nek. Egyszerűen képtelenek elrugaszkodni ettől a neves, fotós bérletigazolványos sarlókalapácsolástól. BKVZRT! Semmi értelme! Ha egy ember vesz egy bérletet/hetijegyet, akkor amikor közlekedik vele, akkor nála van. De ha a gyerekének dolga van valahol, akkor odaadhatja neki és elmehet vele. Igaz, addig az ember nem közlekedik, de alighanem nem is kell neki. Ha kell neki is bérlet/jegy, akkor úgyis vesz ő is, de ha néha kell asszonynak, odaadhatja neki. Ehelyett megy ez a neves/fotós baszkodás, amitől hülyét kapok. De hívhatjuk ezt kapzsiságnak is, mert ez az –  csakhogy ettől kapnak az emberek idegrohamot és kezdenek el számolni. Egy négytagú családnál már vastagon megéri egy autó fenntartása.
    A tarifa-rendszer átdolgozásakor ezeket a kommunista szálakat ki kell gyomlálni a rendszerből.
    Összehasonlításul, pl. Berlinben egy hetijegy 33,5 €, tehát kb. a kétszerese az itteninek, ami 4600 HUF, igaz, a rendszer is nagyobb kb. háromszor, a fizetésekről meg ne is beszéljünk…
  • Érdekes volt látni, hogy az általam egyébként nem túlzottan kedvelt Levegő Munkacsoport is hasonló érveket sorolt fel a szmogriadó rendszer mostani formájában hatástalan rendszere ellen, mint amit én a múltkor: vegyes tüzelésű háztartások visszaszorítása nem csak Budapesten, hanem nagyobb kiterjedésben, teherautók hatékonyabb ellenőrzése, buszpark cseréje, stb. Egy kicsit igazolva láttam a múltkori agymenésemet.
  • Elképzelhető, hogy a piros matricámat ki lehet cseréltetni kékre, ugyanis az autóm az én értelmezésem szerint nem a kettes kategóriába tartozik, hanem a négyesbe, ami kék környezetvédelmi plakettet jelent. Ezt az automatikus átsorolási eljárást a jelek szerint az állam erre szakosodott hatósága bürokratikus okokból tudatosan ignorálja, csak akkor külön kérésre sorolja át, ami hozzávetőlegesen 8000 jó magyar forintba+ a ráfordított időbe kerül, ami hát finoman fogalmazva is, nem tölt el túl nagy örömmel. Erőteljes a farok-csóválja-a-kutyát szaga van ennek is, és bűzlik is. No mindegy, mivel a jövő héten úgyis el kell mennem a szerelőhöz (mivel tönkrement az ablaktörlő), ezért megbízom majd őket, intézzék el ezt a vizsgálatot, utána meg mehetek az okmányirodába…

Az 1996. január 1. napját követően az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban újként forgalomba helyezett katalizátoros, szabályozott keverékképzésű, Otto-motoros gépkocsit az ENSZ-EGB 83.02/B. jelű jóváhagyási jellel ellátottnak kell tekinteni és a forgalomba helyezés engedélyezésekor, illetőleg a gépkocsi üzemben tartójának kérelmére a 4. környezetvédelmi osztályba kell besorolni/átsorolni.

 

Addig is szépen vastagon leközlekedem a hetijegyemet.

Újra itt van, újra itt van… a szmogriadó!” bejegyzéshez ozzászólás

Hozzászólások lezárva.