Sony Alpha A55V indahausz!

No, most már tudjuk, hogy hogyan nem lett A65-m, miért lett 55, úgyhogy itt az idő beszámolni a használat során felmerült élményekről.

Készítettem egy pro-és-kontra listát, amelyet mindjárt megosztok, azonban van egy tétel rajta, ami pro is meg kontra is, úgyhogy ezt előreveszem.

Ez pedig a váz mérete. Majdnem pontosan hét milliméterrel kisebb minden irányban, mint az A200. Ez azt jelenti, hogy a kisujjam leesik a markolatról és becsavarodik a váz alá. Ez egyértelműen hátrány ebben a formában, mivel kevésbé lehet a gépet stabilan megfogni. Ebből azonban előnyt is lehet kovácsolni, mivel sokkal kisebb helyen elfér, kisebb táskába, tokba és be lehet tenni, szállíthatóbb.  Ezért a kis méret előny is és hátrány is.

Inkább hátrány egyébként, vagy legalábbis a DSLR felől érkező (lecsúszó?) felhasználókat egyértelműen zavarja, valószínüleg ezért is növelték meg az új modellek vázméretét.

Hasonlóan kétesélyes a megítélése a súlynak is, kitobjektívvel az A55 768 grammot nyomott a mérlegen, miközben az A200 kerek 900 grammot. Ez a majd 15 deka különbség részben az akku-méretből adódhat, mindenesetre hosszú séták közben előnyt jelent minden gramm előny. Kevésbé előnyös a kis mérettel párosulva a kisebb súly pl. videórögzítésnél, amikor a súly egyértelműen a stabilitás egyik indikátora is lehet.

No mindegy, következzék a pro-és-kontra-lista:

PRO:

 • Gyors fókusz – kellemes csalódás, majdnem biztos voltam benne, hogy kell egy gyorsabb objektívet vennem, de valamilyen eltérő módon vezérli a fókuszt, úgyhogy fotóban és videóban is nagyon gyors a fókusz. Relatív keveset hibázik.
 • Nagyon jó a képminőség, persze nekem csak az A200 a viszonyítási alap, de ahhoz képest minden körülmények között ez volt az első gondolatom.
 • Csúcs a külső kijelző – kihajtható, elfordítható, békaperspektívából és madártávlatból is extrém tornamutatvány nélkül lehet vele fényképezni és ez jó.

KONTRA:

 • Az elektronikus kereső siralmas egy DSLR-hez képest. Ez tény. Más kérdés, hogy ezt javították az új modellekben, nem véletlenül lett OLED kijelző.
 • A kisebb fizikai méretű és nyilván emiatt kisebb teljesítményű akkumulátor nagyon gyorsan le tud merülni, főleg a videónál szinte látni, ahogy a százalékok ugrálnak lefelé. Emiatt tartalék-akksi ajánlott egy egésznapos utazáshoz / fotózáshoz.
 • Az USB-csatlakozó kivitelezése siralmas, ugyanis a porvédő műanyagtól alig lehet bedugni a kábelt. Ez az A200-on lévő kis ajtóval sokkal korrektebb volt.

Vannak szolgáltatások, amelyeket nem tudnék egyértelműen besorolni a pro vagy a kontra rovatba, mindenesetre említésszinten érdemes beszélni róla.

 • Az ún. swipe panoráma funkció érdekes dolog, jópofának is lehet nevezni, engem annyira nem nyűgözött le.
 • A 10-es sorozat-program is egy izgalmas felhasználási lehetőséget nyújt, kivéve, hogy utána nagyon sokáig lebénul a gép a kártyára írás miatt. Vagyis ha ellőttem a tizet, akkor offline leszek kb egy percig (nem mértem le pontosan és nyilván a kártya sebességétől is függhet ez).
 • A programtárcsa SCN-rovatába bezsúfolt, kompaktokat idéző különböző programbeállításokról nem nyilatkoznék, ez szerintem kicsit lejjebb viszi a gépet a kompaktok (de legalábbis a bridge gépek) felé.
 • A bracket-exposure ennél a modellnél is csak három képet tud 0,7 Fé értékekkel, ami igazából kevés egy combos HDR-hez. Illett volna minimum 5 expozíciót beletenni, ha bírja a gép az 5 expozíciót egymás után.
 • A GPS-t egyelőre nem sikerült beüzemelnem, de nem is fektettem erre elég hangsúlyt.

Ami még izgalmas lehet, az a videó-teljesítmény. A képpel elégedett vagyok, a cserélhető objektívek révén nagyon széles a felhasználási lehetőségek palettája. Amivel nem vagyok elégedett, az a hang. Sajnos a beépített mikrofonok értékelhetetlen teljesítményt nyújtanak. Emiatt sajnos kénytelen leszek egy komolyabb mikrofont venni. Körbeszaglásztam a piacon, nincs más lehetőség. A másik videóval kapcsolatos kérdés, hogy a kis méret és a könnyű súly (kiegyensúlyozatlanság) miatt nehéz vele egyenletes videofelvételt készíteni. Erre egyértelműen egy ún. steadycam-állvány lesz a megoldás, amelyet egy monopodból akarok majd összebarkácsolni.

Összességében egy nagyon kellemesen használható, kis méretű, de nagy tudású  fényképezőgép, illetve egy közepes videó-kamera kombinációja. Nekem meg fog felelni.

Sony Alpha A55V indahausz!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A steadycam-re én inkább a házilag készült valódi steadyt javaslom, az állványos (nem 3d csuklós) verzió nem stabilizál rendesen. Az állványos pl. nem köszöböli ki a kéz elmozdulását.
  Állványos: http://www.youtube.com/watch?v=2WnW4QFrYLA
  3D csuklós: http://www.youtube.com/watch?v=f22iCWbfFxs

  Majd csinálok is pár fotót a sajátomról, mert tényleg könnyű elkészíteni és kb. 4-5e forintból kijön.

  Mikrofonra én ezt néztem, bár volt aki rendelt és nem elégedett vele. http://www.dealextreme.com/p/mini-professional-stereo-microphone-for-dv-camcorder-1-x-cr2-65797
  De ahogy hallottam a hangján, valami elektromos probléma lehetett a mikrofon erősítővel, ez nekem meg nem gond, azt cserélem egyszerűen. 🙂

  • Érdeklődve várom a fotókat!

   A mikrofonnal kapcsolatosan az általad belinkelt egy siralom, látom, hogy kedvező árú, de olcsó húsnak híg a leve. Az általam kiszemelt Rode viszont nagyon ott van a topon, csak nincs benne az idei költségvetésben az ára… 😉

 2. Hát megint nem küldted el lektorálásra! 😀
  “kisebb táskába, tokba és be lehet tenni, szállíthatóbb.” és = is, ugye? 😉

  “swipe panoráma funkció érdekes dolog” kár, hogy nem írtál róla, mi is ez. 😦

  Gratulálok a fényképezőhöz, bár meg kell mondjam, sosem vennék ma már multifunkciós készüléket. Azok vagy az egyik funkcióban jók, vagy egyikben sem.
  Egyébként mikor fenn megláttam a képet, rögtön felmerült bennem, hogy neked nem lesz ez kicsi a kezedben? Hát a választ megkaptam. 😉

  • Is.
   A swipe panoráma egy olyan program, amikor balról jobbra húznod kell a fényképezőt és ő fotóz és összerakja a képet. Az esetek többségében az eredmény kétséges, úgyhogy inkább maradok a jól megszokott panoráma-készítő eljárásomnál.
   Kicsi, de ez legyen a legnagyobb gond!

   • Ja igen, akartam írni, hogy ez kb olyan, mint ami a Sony K700-as telefonomban volt. 3 képből tudod panorámaképet csinálni, a jobb szélét az előző képnek, tá rakta balra, és úgy lehetett összehozni a panorámaképet, kézzel. Ne tudd meg, milyenek lettek. :DDD

 3. OFF
  Azon nem gondolkodtál még, hogy a postokba beszúrj néha egy Tovább gombot, hogy ne a főoldalon legyen az egész írás?
  On

 4. Visszajelzés: ELADÓ: Sony Alpha 200 fényképezőgép+tartozékok | AZso dot net

Hozzászólások lezárva.