Fotóséta a kiszáradt Dunánál

November közepén már jártam a Margit-hídnál, amikor a szmogriadós füstködben sikerült néhány kékórás felvételt készíteni róla, múlt pénteken napközben látogattam meg (könnyen ment, szabin voltam), megpróbálni megörökíteni a döbbenetes alacsony vízállást.

A két héttel ezelőtti 106 centiméterhez képest pénteken 62 centin állt a vízmérce, ami ugyan elmaradt a rekordtól, de nem sokkal. 1947. november 6-án mérték az eddigi legalacsonyabb vízállást Budapesten, ami 51 cm volt. Vagyis ennél alig 9 centivel alacsonyabb. Ez mindenképpen figyelemreméltó, hiszen ilyet még a szüleink se nagyon láttak.

Így aztán ellátogattam a Margit-híd margitszigeti pilléréhez, amelytől délre egyre szélesebben és egyre távolabb nyúlik a sziget hegye.

A korábbi látogatáshoz képest teljesen száraz lábbal lehetett a hídfő mellett kisétálni, és a vízből egyre több érdekes roncsdarab emelkedett ki. Az alacsony vízre tekintettel túl sok hajót sem láttam, csak egészen pontosan azt a kettőt, amik egymást követve igyekeztek észak felé.

A második célpont az Ínség-szikla volt, amely 2003 óta nem volt a felszínen, és felszínre bukkanásához az a néphit kötődik, hogy nagy ínség várható. A szikla egy egész sziklacsoport maradványa, hiszen a rakpart építésekor felrobbantottak a sziklákat, míg később a hajózás miatt robbantották a kiálló sziklákat, amelyeknek utolsó hírmondója egyben annak a vízalatti nyúlványnak a legmagasabb pontja, amely egészen a Szabadság-hídon túlig nyúlik a mederben.

A sziklához benyúló földnyelvet egyébként úgy tűnik, 2003-ban építette néhány elmeroggyant horgász, akik onnét reméltek jobb fogást az akkor még szennyvíz-minőségű vízben lubickoló halállományból. Napjainkban egy ágy (szekrény?) roncsa hever a földnyelven. Néhány méterrel arrébb a Gellért-fürdő túlfolyójának vízében meg fürödni szoktak, sagschon!

Itt aztán megállt a tudomány, ugyanis a fagypont körüli hőmérséklet nem tett jót az akksinak és néhány fotó után vége lett a fotósétának.

Alább megtekinthetőek a képek szép sorban, néhol talán egy kicsit eltúlzott HDR-technikával… (RSS- ill. Facebook-olvasóknak közvetlen link itt):

A record of highwater from the past