Folytatás: Vajon miért hagyták veszni a Malévet?

Korábban írtam a Malév elengedésének lehetséges okairól, kezdjük annak a posztnak a mottójával, csak hogy felvegyük a téma fonalát!

Dér Imre, kedves ismerősöm írta ezt nekem a Facebook-on.

Olyan volt, mint a család alkoholista nagybácsija, Béla bácsi, aki folyton megígéri, hogy a jövő hónapban (a Malév esetében az éppen esedékes 5 éves üzleti terv utolsó két évében) visszafizeti a pénzt. Persze soha nem adta vissza, de mindig kapott újra, mert Béla bácsi jó fej, szeretjük, a miénk, mert a Malévet is szeretjük, mert a miénk. Egy vállalat éppen úgy képtelen leszokni az ingyen pénzről mint egy alkoholista az alkoholról, mert a vállalat szervezete éppen úgy hozzászokik a pénzhez mind az alkoholista szervezete az alkoholhoz.

Nos, azóta sok minden kiderült, amit nem lenne korrekt elfelejteni.

Szóval, úgy néz ki, hogy Béla bácsi, a család alkoholistája aranyásó volt és jövedelmét a családi vállalkozásban hagyta, mindig csak annyit kért belőle, amennyi a tütükézéshez kellett neki.

Ráadásul tehetséges aranyásó volt, felvirágoztatta a családi vállalkozást. Összekapcsolta a család távol élő tagjait egymással, akik így szintén a családi vállalkozást támogatták.

Úgy néz ki, Béla bácsi nem csak jó fej volt és alkoholista, akinek gyakran kellett pénzt tömni a zsebébe, de bizony ő volt a családi vállalkozás egyik motorja.

Sőt, nemcsak a családi vállalkozásé, de a családi vállalkozásnak több távoli rokon is dolgozott.

Így tehát Béla bácsi forgalomból kivonása beláthatatlan következményekkel jár a családi vállalkozás számára.

Úgy néz ki, hogy a vállalkozás egy komoly bevételtől esik el, miközben a távoli rokonok teljesen padlóra kerültek.

A cég, amelytől a családi vállalkozás a termelőeszközeit bérelte, azonnal visszakérte szerszámait és az aranyásási koncessziót is bukta a család, mivel az Béla bácsi nevére szólt.

(Ha esetleg valaki nem értené, akkor a turizmusra, a határon túli magyar desztinációkra, a Budapest/Magyarország regionális gazdasági központtá válására gondolok.)

Lehet, hogy mégiscsak meg kellett volna valahogy menteni Béla bácsit ahelyett, hogy hagytuk elmenni és óriási űrt hagyni maga mögött? Lehet, hogy nem a konkurens aranyásó-brigádot kellett volna szponzorálni, hanem Béla bácsi szekerét tolni inkább?