A hagyományos (?) fényképezésnek annyi…

… mármint a hagyományos fényképezőgéppel való fotózásnak.

Miközben a sajtó a fényképezés első száz évével van elfoglalva és a régi módszereken romantikázik,  néhány évvel a digitális fotózás végleges, teljes győzelme után megdöbbentő megállapításra jutottam vasárnap, miközben Misikével a Kossuth téren sétáltunk.

Stílszerűen: az illusztrációnak szánt fénykép is mobillal készült…

Miközben egy népes indonéz csoport (biztos az volt, mert az első ember vállán volt egy nagy zászló) előzött minket, néztem őket és 99%-ban a hatalmas méretű telefonjaikkal és tabletjeikkel fotóztak. Néhány ember kezében volt valamilyen korszerű, kis méretű kompakt gép, egy-két bridge és talán egy DSLR. Azért nem semmi, ha valaki eljön ilyen messzire és végigfotózza egy mobillal.

Így jutottam a fenti megállapításra; a hagyományos, ún. fényképezőgépekkel folytatott fotózás visszaszorult, az utolsókat rúgja. Akinek van fényképezőgép-gyártó cégben részvénye, az sürgősen szabaduljon meg tőle!

Néhány szenzor- és optikagyártó marad a mobilok gyártásához, meg egy-két régi név, hogy a profik vagy a hozzám hasonlók pénzt költhessenek fényképezőgépre, de ezen kívül annyi. Ez megtörtént már az analóg technikával, első sorból néztem végig… 😦

Kicsit még fejlődhetne a mobilokban lévő hardver, de nem lesz gond!

A hagyományos (?) fényképezésnek annyi…” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Teljessen egyet értek veled. Régebben csak filmes gépekkel fotóztam, fürdőszoba laboromban hívtam elő a képeimet. Egy-egy tekercs film kockáit gondoss mérlegeléssel döntöttem el, hogy mi legyen rajta. Aztán jött a digitális és egy városnézés már 1700 fotót eredményezett:-( most meg a padlásom tele értékzelen filmes gépekkel, köztük egy canon n1 is. Meg pár múzeális darab is 🙂
    Pár gépecském amiket használtam is.

  2. Abban igazad van, hogy a hagyományos, filmeknek és az analóg gépek. Szerintem viszont azok, akik ténylegesen fényképezni akarnak, 1-2 városnézés után majd rájönnek, hogy a mobillal nem lehet olyan képeket csinálni, mint a fényképezővel. Maximum akkor, ha a mobilra tehető optikával fognak fényképezni.

Hozzászólások lezárva.