A Z30 kísérlet. 3. rész. Fényképezőgép-teszt

Blackberry Connect Services híján addig is elkezdtem a készüléket belakni és fotózgatni – Misikét. Direkt úgy csináltam, hogy a Z30 és az iPhone 5 is ugyanakkor és ugyanott készítsen képeket, hogy összehasonlíthatóak legyenek.

A képek előtt annyit, hogy a Z30 kijelzője kicsit zöldes-sárgás árnyalatú, ami nem igazán segíti a napfényben készült képek színhelyességének helyszíni ellenőrzését. Alighanem a kijelző minősége jócskán elmarad az iPhone/iPad/stb. IPS-paneles (verseny)társaitól, ami szomorú, mert egy nagyon impozáns 5 collos kijelzőről beszélünk.

Ha csak azt használnám, fel sem tűnne, de két készülék párhuzamos használatakor nagyon szembeszökő a különbség.

Jöjjön egy kép a Z30-al!

Túlexponált, ami nagyban köszönhető a magasabb ISO értéknek.

Aztán egy iPhone-kép:

Persze, ez is túlexponált, de nem annyira.

Írom ezt úgy, hogy hirtelenjében nem is tudom, melyik készülékben hány megapixeles a kamera (ha jól emlékszem, ugyanannyi).

Maga a szoftver kicsit lassú, csak középre fókuszál (én legalábbis nem tudtam rávenni, hogy máshová is fókuszáljon), olyat végképp nem tud, hogy máshonnan mér fényt és fókuszt… Tud olyat, hogy csak akkor fotóz, amikor nem remeg a kezem (iPhone-n a Camera+ app tud ilyet), Burst és HDR expókat.

Ezen kívül tud 1:1, 4:3 és 16:9 arányban is fotózni, de ezzel vigyázni kell, mert ez a beállítás a képre és a videóra egyszerre érvényes, úgyhogy lehet fura dolgokat művelni (meg nem nagyon illik/praktikus 16:9-ben fotózni, ha esetleg az ember ki akarja nyomtatni)…

Az elkészült képeket az appok látják és használják. Itt jött elő az egyik kedvenc bugom.

A Facebook appban feltöltött saját fénykép nyílik meg sokáig, bármilyen más hivatkozásra bökök a nyitóképernyőn. Jópofa, de egy idő után nagyon idegesítő, úgyhogy emiatt le is szoktam erről. Kínos, ha napok múlva is egy céges email helyett a feltöltött fénykép nyílik meg…

A korábban említett elméletem itt is érvényes: Átlagos célokra, dokumentálás jelleggel, netes megosztáshoz, kis képernyős beszámolókhoz megfelelő minőségűek a Z30 által készített képek, bár szerintem elmarad az iPhone 5 mögött.