Teszteltük a négyes metrót…

… és megvan a véleményünk… 😉

Hőség lévén hétfőn nekivágtunk Misikével a négyes metró megtekintésének.

Mivel Misike nagy kedvelője a kötöttpályás közlekedésnek, ezért először is elmentünk metróval Keletiig, onnan indítottuk a túrát.

Keleti pályaudvar

A négy hónap helyett 8 évig lezárt tér alatt épült aluljáró-komplexum gigantikus, bár egyelőre nem nagyon működik rendeltetésszerűen. Mindenesetre jópofa, hogy magas, ezért nem nyomasztó.

A megálló egyszerű, és egész nagy volt a jövés-menés, végül is egy ez egy végállomás! Hétköznap délelőtt lévén négy percenként járt a metró, nem nevezném csúcsnak, de nem is volt rá szükség… 😦

II. János Pál pápa tér (a köznyelvben máris praktikusan: “Pápa tér”)

Komolyan mondom, ennek a megállónak nem sok értelme van. Közel is van a végállomás, meg lássuk be, nincs is ott semmi (sőt, majdnem az Erkel színházat is lebontották), szóval nem tudom. Egyesek szerint a kőbányai villamosokhoz csatlakozás ez a megálló, nem tudom.

Kialakítása elég semleges, mondhatnám úgyis, hogy semmi különös. Alul látszóbeton, az intarziás fabetétek pedig antracit(?) színű fémlemezek.

Rákóczi tér

Egy szóval le lehet írni: Halálcsillag.

Ráadásul itt van egy teleport is, a néninek már el is tűnt a feje… 😉

Ennek az állomásnak lenne értelme, de vajon mekkora forgalom van a Rákóczi tér – Keleti/Kálvin útvonalon? Szerintem kell egy pár év, mire kialakulnak a kapcsok a megállók között.

Kálvin tér

Ez ugye a nagy M3 csomópont, jártunk itt már korábban, van összehasonlítási alap. Viszont ahogy nézem, rossz oldalt fotóztam le, a peron másik végéből kellett volna. Ezt elszúrtam. Mindegy.

2010

Ott fent a mozgólépcsők helyei. Alább meg a mozgólépcsők.

2014

Egy cikk illetve a hozzászólók szerint kicsit nagyon messze van az M3, sokat kell gyalogolni. Ezzel együtt, az átszállók fontosak.

Az alábbi képek viszont úgy tűnik, majdnem azonos helyről készültek, csak négy év különbséggel:

Impresszív.

Fővám tér

Na, ez volt az a megálló, amit már négy éve sem értettem, de most is ravasz.

Először is, minek van – elfogadom azt a véleményt, hogy sokkal egyszerűbb lett volna a Vámház körút alatt egy megálló, egyik vége a Kálvin térre vezet, a másik a Fővám térre és egyet megspóroltak volna. Lett volna néhány hosszú mozgólépcső és kész.

Másrészt, olyan sok betongerenda lóg be, hogy az ember nem is érti, hogy megy ki innen.

A megoldás az, hogy nem egyből a felszínre megy, ahhoz túl mélyen van, hanem előbb felmegy egy párkányra és onnan egy derékszöget dobva az aluljáróba. Ez a megálló nagyon mély, látszik is. A felső részen ezt a magától rozsdásodó fémet alkalmazták burkolatként, én túl sokat sikáltam a rozsdát a telken, hogy ezt kedvelni tudjam…

Ráadásul (még a képeken is látszik), hogy világítottak a lámpák. Minek? Próbaüzem? Odakintről ezerrel tűzött a Nap…

(Szent) Gellért tér

Ennek az állomásnak a felépítése megtévesztésig hasonlít egyébként a Rákóczi térre, legalábbis a peronok környéke, de itt mozaik a borítás, retró székekkel, igazán hangulatos. Hogy mit fejez ki, azt nem tudom, de érdekes.

Móricz Zsigmond körtér

Ezen az állomáson eltakarták a sínek feletti látszóbetont, olyan rosszul sikerült (plusz túl sok helyen ázott be és lett javítva) – ezt anno még a tervező is megjegyezte (bár lehet, hogy rosszul emlékszem, és eredetileg is így tervezték?). Ez egy szép nagy állomás, sajnos a központi funkcióját szerintem alig tudja ellátni, de erről ne én írjak, aki nem is ért hozzá…

Újbuda Központ (Bocskai út/Fehérvári út)

Jó, értem én, hogy majd egyszer 2100 környékén, ha addig el nem pusztít minket egy földsúroló aszteroida, lesz egy dél felé, a Fehérvári út alatt vezető mellékág, de jelen pillanatban ez a megálló értelmetlen. Hasonlít a Fővám térihez. Itt is a Móriczról kellett volna egy kicsit elcsúsztatni errefelé a megállót és kész.

A Kosztolányi, mint közlekedési csomópont sokkal inkább megérdemelt volna egy megállót, de persze onnan is kivonnám a buszvégállomást az Etelére egy mozdulattal, tűnjenek el a lakóövezetből az olajfoltokban parkoló motormelegítő, füstölő vacakok. De valahogy ez sem történt meg…

Ez a megálló annyira egyszerű kocka, hogy nem is volt értelme lefotózni, egyedül a plafonon lévő összegyűrt alufóliát tartottam erre méltónak.

Bikás park

Az egyetlen nagyobb távolság a megállók között az Újbuda központból hirtelen az Újbuda külsőre dobja az embert, ahol a régi Kelenföld városközpont komplexum mellett landolt UFO-ból lehet kiszállni a felszínen. Nagyon szép, fényes, este is nagyon menő.

A vonatok feletti üvegfalon (nagyon) vastagon áll a por. Ez az átadás óta lett ilyen???

Kelenföld vasútállomás

Az utolsó megállóban nem is csináltam fényképet, olyan jellegtelen, úgy látszik, ez jutott a két (remélhetőleg ideiglenes) végállomásnak.

Az viszont trükkös, hogy a peron a régi hosszú aluljáró alatt van, több feljárattal, nagyon király. Innen kellene villámgyorsan továbbvinni, egészen a budaörsi Auchan parkolójáig!

Általános észrevételek

  • Minden állomáson biztonsági őrök járőröznek a peronon – helyes, nem szeretném, ha összefirkálnák a gyengeelméjűek.
  • Minden megálló minden be és kijáratánál (van egy pár), még a lifteknél is jegyellenőrök – könyörgöm, mikor lesz már elektronikus jegyellenőrzés és kapurendszer a metrókban?
  • Bizonyos helyeken vastagon áll a por, a megállók feletti keresztgerendákon, a üvegeken – mikor volt és milyen gyakran lesz takarítva?
  • A vonatok (és megfordultunk egy párban, mivel minden megállónál kiszálltunk és másik vonatba szálltunk vissza)  padlói koszosak voltak. Nem is volt eső a felszínen!
  • Azonnal továbbépíteni, irány Rákospalota és Budaörs!
  • A felszíni tömegközlekedést még jobban ráhordóra változtatni, mert így nagyon kevesen fogják használni a metrót!

Mindent egybevetve, egy nagyon szép, drága holmit kapott a város, amire úgy tűnik, nem tudnánk vigyázni, ezért kellenek őrök (inkább, minthogy összefirkálják), de használni sem tudjuk, mert még nem alakultak át a szokásaink, hogy számoljunk a metróval. Ehhez nyilván kell egy pár év, de a külvárosok se ártanának…

Az összes fénykép megtekinthető itt:

DSC03518

Ajánlott irodalom: