Felrobbant az Antares rakéta…

Az űrkutatás ma már nem akkora hír, mint korábban, az űrsikló-program leállítása utáni korszak a privát rakétácskákról szól elsősorban (másodsorban a feltörekvő ázsiai országokról).

De azért ez említésre méltó!

Tegnap este indult az Antares típusú rakéta az ISS-re, amelynek ez volt az ötödik kilövése, amely a Cygnus nevű (teherszállító) űrhajót, abból is a harmadikat szállította volna a nemzetközi űrállomásra.

A hordozórakéta néhány másodperccel az indulás után meghibásodott és visszazuhant a kilövőállásra.

Az Antares rakétákat azok a módosított NK33-as szovjet gyártmányú hajtóművek emelik a magasba, amelyek anno a szovjetek híres-hírhedt Holdra eljutni tervező N-1 hordozórakétájához terveztek. Rossz ómen, hiszen az N-1 mutatta be minden idők egyik legpusztítóbb rakétabalesetét, amikor 1969. július 3-án a rakéta elszenvedte a világ legnagyobb nem-nukleáris mesterséges robbanását (7 kilotonna TNT-vel egyenlőt), ahogy a rakéta huszonhárom másodperc emelkedés után irányíthatatlanná vált és felrobbant, elpusztítva saját és a szomszédos indítóállást.

Az üzemzavar (mármint az Antares-é) súlyosan érintheti az amerikaiakat, akiknek nincs igazi, saját hordozóeszközük, amivel rakományt tudnának az ISS-re vinni, ezt a feladatot eddig az orosz Progresszek mellett a SpaceX Dragon űrhajója és az Orbital Sciences Co. Cygnus űrhajója látta el. Utóbbi valószínűleg jó időre kiesik a “termelésből”…