Internet-adó?

Tekintsünk el attól a verziótól, hogy a hír csak figyelem-elterelés a futó kellemetlen ügyekről (USA botrány, meg a szokásos, aktuális balhék).

Amennyiben a parlament honlapján is elérhető törvénytervezetet ebben a formájában elfogadják, az nagyon komoly hatásokkal lehet az egész országra.

Direkt csináltam egy kalkulációt a saját internet-előfizetésemre, hogy mit jelentene ez az én esetemben.
Május óta meglévő vezetékes, szélessávú internet-előfizetésemmel 246 gigabájtot fogyasztottam. Ez nem számít különösebben soknak szerintem, vannak benne nagyrészt feltöltött képek, felhőszolgáltatások, netezés. Három mobileszköz, egy komplett iOS-upgrade, stb. Nincs benne szinte egyáltalán torrent (krónikus időhiány miatt főleg, hiszen egyébként legális), viszont van benne egy iTunes library letöltés a Match szolgáltatásból. Napi netezés, hírek, egy kis mindigtv stream, ha ketten háromfélét néznénk, időjárás, facebook.

Nem gondolom, hogy heavy júzer lennék, se torrent, se steam.

Ez a kis szórakozás közel 37 ezer plusz forintomba került volna, ha ezt a kivetni készült adót is ki kellett volna fizetnem. Teljesen nyilvánvaló, hogy ezt a plusz terhet nem tudnám, de leginkább nem akarnám kifizetni.

Abban a pillanatban, ahogy ezt az adót a szolgáltató érvényesíteni akarja, egyoldalú szerződésszegés miatt el fogok állni a szerződéstől. Most szólok!

Azt is ki merem jelenteni, hogy nem leszek ezzel egyedül. Ha ez az adónem hatályba lép, az nagyon komoly következményekkel lehet nemcsak a kisember (értsd: nyavalyás internethasználó szabadelvű ellenzéki) életére (értsd: amellett, hogy nem kap hírt a stiklikről és botrányokról, a családokon, baráti körökön belüli hatékony és olcsó kommunikáció is ellehetetlenül), hanem bizony a makrógazdaságra is.

Nem hiszem, hogy egy fejlett, internetet használó gazdálkodó ki tudja termelni ezt az újabb sarcot. Ami a kisembernek a luxus, az a cégeknek a kommunikációs kőkorszak lehet. Ez pedig nagyon komoly válsághoz vezethet.

Megmondom őszintén, eddig azt hittem, hogy a bankkártya-használat visszaszorítása fog visszalőni minket a középkorba (ez ellen persze egyelőre kitartóan küzdenek a bankok több-kevesebb sikerrel), de most úgy látom, hogyha ez az adó tényleg bevezetésre kerül, akkor ez lesz az, amikor végünk lesz, és az utolsónak tényleg csak a villanyt kell leoltani.

Ezzel az intézkedéssel Magyarországot visszalövik 1996-ba. Az pedig egyenlő lenne a csőddel.

Én szóltam.