Saját kép “sikere”: Karácsonyi villamos az 500px.com-on

Hűha!

Most aztán feladtam magamnak a leckét!

Az nem titok, hogy egy ideje az 500px-re is felrakom a képemet, sokan az “új Flickr”-nek is nevezik ezt az oldalt, persze ez olyan ostoba megfogalmazás, mintha azt mondanánk, hogy az MTV Music Award a “popszakma Oscarja”, de sajnos annyira gyakran használják ezeket a fordulatokat,hogy néha még én sem tudom megállni.

Szóval, az 500px a karrierje csúcsán ugrott a Flickr nyakába, és az egyre inkább a tömegek felé forduló Yahoo! termék közönségéből -szerintem- sikeresen fölözte le az igényes fotósok táborát. Ők azok, akik profik, mint ahogy én nem, és kevés képet töltenek fel, fontosabb a minőség. Nos, ezt az elvet követve – mivel többen gyakran szememre vetették, hogy túl sok képet rakok fel egy témáról – én is megpróbálok néha-néha egy-egy képet felrakni.  (És innentől a Flickr a “tényleg mindent elbír” felhőszolgáltatás.)

Az hamar felfogtam, hogy a gyermek-fényképekre annyira nem vevők, úgyhogy idén leginkább a fantasztikus (tényleg az!) kitobjektívemmel készült makró-jellegű fotókkal sikerült mérsékelt sikert elérni.

Egészen addig, amíg csütörtökön kimenőt kapva elmentem fotózni a városba, pénteken “előhívtam” ;-), szombaton pedig feltöltöttem az egyetlen értékelhető képemet a Fényvillamosról (angolul hívják csak karácsonyi villamosnak). Íme:

Vasárnap reggel arra ébredtem, hogy folyamatosan villog a telefonom, ahogy jönnek rá az értesítők…

Aztán ahogy ránéztem a képernyőre, azt láttam, hogy már több, mint 500 értesítés jött. Ez persze csalóka, mert az 500 mindenről külön értesítést küld, a favolásról, a lájkolásról, a követésről és a hozzászólásról is. Persze sokat lökött a népszerűségen, hogy a szerkesztők kiválasztották a képemet a kategóriájában, vagyis ha valaki az editor’s choice szekciót nézi egyfajta ajánlóként (ami nem hülyeség), annak rögtön beugrik a kép.

Aztán vasárnap egész nap villogtak az üzenetek, mire hazaértünk kicsit aggódtam is, hogy vajon mennyit kajált meg a mobilnetemből ez a sok jelzés, de el kell ismernem elég keveset.

Szóval, mire hazaértünk, Misike még lefeküdt kicsit aludni, én meg ránéztem az ikonra megint…

Szóval, szépen átlépte az ezret, úgyhogy bontottam is egy Millert a nagy örömre.

Közben csekkoltam a képet, hogy esetleg feltűnik-e az abszolút toplistán, mivel 99.4 százalékon állt a pontozása. Egyszer csak megjelent tényleg, és felkúszott a 23. helyig, ahogy az alábbi képen látható:

Aztán egyszercsak átváltott az értékelése 87.6-ra, amikor el is tűnt a legnépszerűbb képek közül. Végül ma reggel az értesítések is megálltak, kifújt a kép nézettsége:

Hát, ez a rövid története az eddigi legnagyobb sikeremnek az 500px.com-on.

Az eredménye, hogy a kép 5365 view-t kapott, 513 lájkot és 266 favot, 11-en megosztották a Facebook-on, 64-en a Twitteren, 2-en a Pinteresten. A követőim száma pedig 656-ra emelkedett. (A legnépszerűbb hasonló témájú villamosos képem négy év alatt 2965 view-t és 67 kedvencelést kapott a Flickr-en.)

Mindenesetre nagyon jó érzés látni egy kép sikerét (mindeközben ugyanez a kép a Flickr-en kapott 18 view-t és ketten jelölték kedvencnek), bár őszintén szólva nem sikerült túl jól a kép, egészen egyszerűen hiányzik a távkioldó az új géphez, lehet, hogy jövőre majd beszerzek egyet (ezen az eseményen kívül másra nagyon nem használom)…

Szóval, innentől feladtam magamnak a leckét, már ide sem tölthetek fel akármit…