Bajban a Progressz-teherűrhajó

Egészen a napelemtáblák kinyílásáig minden rendben lévőnek tűnt a tegnapi Progressz kilövés közben.

Aztán valami baj történt, mert nem érkeztek a telemetriai adatok. Végül a kamerát sikerült bekapcsolni a Földről, a közvetített képen az látszik, hogy a jármű bukdácsol az űrben.

Az űrhajó nem érte el a szükséges pályát ahhoz, hogy randevúzzon a nemzetközi űrállomással, egy úgynevezett alacsony orbitális pályán van. Ha nem sikerül a járművet stabilizálni és tovább gyorsítani, akkor nem éri el az űrállomást, hanem irányítatlanul visszatér a légkörbe és 3 tonnányi rakományával együtt elég.

A Progressz eredetileg a fellövés után 6 órával randevúzott volna az űrállomással (ez az oroszok új módszere, precíz pályamódosításokkal érik el gyorsan az űrállomást), bármilyen hiba esetén átállnak a két nap alatt történő megközelítésre, amely azonban most szintén elérhetetlennek tűnik.

A helyzetet nehezíti, hogy az orosz irányítók csak a földi rendszereiken keresztül tudnak az űrhajóval kommunikálni, vagyis csak akkor, amikor az űrhajó az orosz fennhatóságú területeken elhelyezett antennák hatósugarába kerülnek. Emiatt nincs állandó kapcsolat a teherűrhajóval.

Az ISS nincs veszélyben, a hírek szerint van négy hónapnyi tartalékuk, tehát kifogyni nem fognak, az űrállomást elhagyniuk nem kell, bár rosszul érinti a feleket, hogy rövid időn belül ez a második teherszállítmány, tavaly október végén az Antares rakéta a kilövés után nem sokkal semmisült meg, ami nem érne célba.

Az oroszok még nem adták fel az irányítás visszaszerzésére vonatkozó fáradozásaikat, úgyhogy szerintem folyt.köv.

Bajban a Progressz-teherűrhajó” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Dragon kudarc | AZso dot net

Hozzászólások lezárva.