Fonódtunk a premier napján

Ma Misivel elindultunk és oda és vissza megjártuk a fonódó 17-es villamos teljes útvonalát.

Az első CAF Urbos 3 típusú, 5 modulos szerelvényt a kapun kilépve a Csörsz utca irányából vettük észre…

Nem is igaz, az elsőt a konyhaablakból szúrtam ki, amikor a reggelit csináltam…

File 2016. 01. 16. 8 40 54.gif

Szóval, a kapun kilépve jött a 2206-os, amiről talán ez a legjobb kép (itt kezdi az ember sajnálni, hogy 3 RAW kép után a sorozat annyira lelassul, hogy a képkészítés esetleges):

Ezután a Csörsz utcai megállóban megvártuk a 2209-es villamost és azzal indultunk a Savoya park felé.

Az utazás kellemes volt, mert le tudtunk ülni, a Móricz Zsigmond körtérig szinte félig volt csak a villamos. Onnantól viszont tele lett és úgy is maradt kb. az Etele útig, vagy kicsit tovább. A Savoya parkhoz viszont már félig üresen érkezett; látszott, hogy az utasok nagy része vagy az Újbuda Központ környékén tömörül (ez mondjuk érthető a piac, a bevásárlóközpont és az átszállási lehetőségek miatt), vagy Budafokra tart és nem a Savoya parkhoz.

A fenti kép érdekessége, hogy a vadonatúj CAF mellett egy 1972-es évjáratú Ganz CSMG-2 típusú villamos áll…

A Savoya parktól nem indultunk vissza azonnal, hanem megvártuk a következő CAF-t, ami félóra múlva indult vissza Óbuda felé, a 2211-es jármű.

Visszafelé azt hiszem, már nem lehetett objektíven az utaslétszámot megfigyelni, ugyanis az óbudai végállomáson nagyon kevesen szálltak le, azaz az utasok többsége turista volt.

Mindenesetre érdekes volt a szinte teljesen teli villamoson megfigyelni néhány dolgot:

  • az emberek egy részének a Széll Kálmán tér utáni szakaszon fogalma sem volt, milyen villamosra szállt (összekeverték a Combinóval), ráadásul utána rossz helyen szálltak le
  • a tájékoztatók ellenére az utasok egymást kérdezgették;
  • a jármű ilyen utaslétszám mellett szűkösnek tűnt, ahol az ajtók között túl sok ember tud beszorulni és adott esetben nem tudnak leszállni, ha nem kezdenek az ajtók felé mozogni időben;
  • az utasoknak nem sikerült időben fel- és leszállni, pedig minden ajtót igénybe vettek.

További érdekesség volt látni, hogy a fonódó-szálon éppen a lámpát programozták egy laptopppal (jó idő volt szerencsére).

Izgalmas pillanat volt, amikor a vezető megállt a Bécsi úton a végállomás előtti szükség-leszállóhelyen, ahol a beavatott villamos-rajongó fotósokat akarta leengedni, de amikor kinyílt az összes ajtó és bemondta az automata, hogy végállomás, akkor sokan leszálltak. Utána pedig némi zavart tanakodás és fotózás után beállt a végállomásra…

Szóval, amit nem sikerült kideríteni, hogy vajon elég-e a kapacitás, mert nagyon úgy nézett ki, hogy a villamos turistajárat inkább. Délután az ablakon kinézve is még mindig dugig tömött villamost láttam elsuhanni, ami azt jelenti, hogy ez a mai nap nem mérvadó. Egy pont a BKK-nak, ügyesen csinálták a szombati premiert.

Nyilván a hétköznapi tapasztalataink alapján jobban meg fogjuk tudni ítélni, hogy a kiritkított 61-es a 17-essel visszaduzzasztva ki tudja-e szolgálni a felmerülő igényeket… Úgyhogy folytatása következik!

Az összes kép megtekinthető itt:

DSC09729