Repülős élmények

A céges rendezvényre természetesen repülővel utaztunk, következzenek a járgányok!

Odafelé, Budapest – Düsseldorf útvonalon a Eurowings Airbus A320-214 (WL) típusú D-AEWG lajstromszámú repülőjével utaztunk. Őszintén szólva, ez volt az első utam Airbus típusú repülővel, nagyon tetszett. Simán, szépen repült. Ráadásul ez egy vadonatúj gép, idén áprilisban repült először a madár a statisztikák szerint. Május 18-án repülték át Düsseldorfba, úgyhogy még egy hónapos sem volt, amikor június 13-án felültünk rá. Ezt egyébként ki is szúrtam, nagyon tüchtig volt.

A 12. sorban, a második vészkijáratos ablaknál ültem, ráláttam a szárnyra. Sajnos előre viszont nem sokat láttam…

Hazafelé a Köln/Bonn – Budapest útvonalon a Germanwings Airbus A319-132 típusú, D-AGWF lajstromszámú repülőjével utaztunk, persze ez is Eurowings, de nem költöttek rá pénzt, hogy átfessék a saját szineikre… Ezt a repülőt 2007. július óta repüli a Germanwings.

Ez egy kisebb gép, egy 319-es, őszintén szólva, nekem is utána kellett olvasnom, hogy mi a különbség a két gép között, nos a törzse rövidebb néhány méterrel… Úgy kell elképzelni, hogy az A319-esen a kilencedik sornál van a második vészkijárat-ablak, az A320-ason pedig a 12. sornál.

Kívül ez egy kicsit kopottabb volt, de belül ugyanolyan pöpec volt, mint a vadiúj. Ezen a gépen a hetedik sorban ültem a bal oldalon. Elég lassan emelkedett a gép, aztán elég hosszasan süllyedt.

Érdekes volt, mert visszafelé a pilóta segítségével nyomon tudtuk követni, hogy merre jöttünk (ezeken az Airbusokon nincs olyan információs monitor, mint a Malév Boeingjein már sok-sok évvel ezelőtt voltak), szóval Kölnből némi kanyargás után Prágától délre vonultunk el, majd Bécstől északra, míg végül Esztergom és Pilismarót között délre fordultunk a Dunát keresztezve. Ezután egész magasan a felhők felett elmentünk a Hármashatárhegytől délre, majd a budai hegyek felett Csepel felé kereszteztük a Dunát, elrepültünk szinte Ceglédig az M5 autópálya felett majd kétszer visszafordulva szálltunk le a lenyugvó Nappal szemben.

Egyébként jó volt, mert szinte az egész budai részt jól lehetett látni (a fényképezőgép meg az ülés alatt a poggyászban…), még az otthonunkat is.

EBED49F4-72E6-4C0E-B6D1-FF626AEC0D2F

Lesz majd videó is, hamarosan!