Újévi sétatúra

Misivel belevágtunk a lecsóba és a tavalyi túráinkhoz képest emeltük a tétet, a völgyekbe beülő ködöt a Pilis hegy tetejéről tekintettük meg, erről szól ez a bejegyzés!

Tavaly karácsonykor egészen sokáig megmaradt ez a jelenség, idén karácsony előtt vastag zúzmara fedte a Normafa környékét, de nem oszlott szét a felhő. Ez is nagyon szép volt, néhol olyan sok fagyott csapadék volt a földön, mintha havazott volna, de a várost nem lehetett látni. Voltunk is fent 23-án, nagyon szép volt, íme a képek:

DSC06413

Ez a jelenség aztán persze Karácsony másnapjára a +14 fokban elolvadt, úgyhogy a téli szünet utolsó napjára egy másik helyszínt találtunk ki (más kérdés, hogy a fotók alapján látszani fog, hogy a János-hegyről gyönyörködhettünk volna ebben a jelenségben, de mivel jött velünk a húgom és az unokaöcsém, nem variáltunk).

Az szilveszteri/újévi tüzérségi ágyúzás után hétkor keltünk és indultunk, nagyon nagy köd volt, de a webkamera mutatta, hogy a Pilisen süt a Nap. Jellemző volt, hogy a Békásmegyer – Üröm útvonalon egyetlen autóval találkoztunk, fél kilenckor üres volt a város. A társainkat begyűjtve, Pilisvörösvárról (ahol -5 fok volt és sűrű köd, ködszitálással) a Két-bükkfa-nyeregig kocsikáztunk (ahol sütött a Nap), onnan gyalog indultunk a Pilis tetejére.

A felfelé vezető út eseménytelenül telt, bár a vége felé már kicsit aggódtam, hogy Misit vihetem lefelé a nyakamban…

A hegy tetején végre megláttuk a bunkereket (fedezékeket) és újult erővel indultunk a terület felfedezésére.

Már a cikloida-fedezék tetejéről is remek látvány nyílt az alant elterülő tájra, rögtön beugrott, hogy azért nem optimális a hely, mert tőle dél-nyugatra van minden látnivaló és szembesüt a Nap. Főleg télen elég laposan.

Végül felmentünk a kilátóba, ahol a tudományos szint egyfajta tetőként borult fölénk és így könnyebb volt fotózni… A Boldog Özséb-kilátó nagyon korrekt, a tetejéről messzire ellátni, nem akadályozzák fák a kilátást.

Először itt a Kevély-csoport. A Hosszúhegy útját állta a ködnek.

Aztán ott a Hármashatárhegy, rajta az adótornyok és az egyébként szánalmasan apró Guckler Károly-kilátó(pont) és látszik.

Aztán ott volt a János-hegy az Erzsébet-kilátóval és előtte a Nagy-Hárs-hegy, rajta a Kaán-Károly kilátó. Ezen a tavalyi képen visszanézhetünk a Pilisre a János-hegyről.

Aztán ott volt a Nagy-Kopasz, Páty mellett a Budai-hegység legmagasabb pontja, rajta a Csergezán Pál-kilátó. Jártunk ott 10 éve…

És itt egy másik Nagy-Kopasz, Piliscsabán, rajta a Dévényi Antal (Jenga) kilátó. Ide majd elmegyünk egyszer…

Körülbelül fél órát időztünk a tetőn, aztán elindultunk lefelé.

Bónusz-kép az alábbi, a Selmecbánya környéki magasabb hegyek, az Alacsony-Tátra vonulatai látszottak behavazva.

A másik bónusz kép pedig Misi a cikloida-fedezék oldalában lévő járatnál:

Az összes kép megtekinthető itt:

DSC06729