Nyaralós gondolatok

Szedjük egy kicsit gatyába távirati stílusban a benyomásokat az idei nyaralásunkról.

Szigorú szavak, néha kegyetlen ítéletek, csak erős idegzetűeknek, amolyan trumpi szar twitter-stílusban!

Szóval, nézzük az első utunkat!

Zemplén tájain

 1. Tiszadobi Andrássy-kastély: A korábbi Gyermekváros főépületét, a korábbi Andrássy-kastélyt makulátlanul rendbe hozták és egy szerény kiállítással próbálják odacsalni a közönséget. A kert jó, a Tisza-holtághoz nem lehet kijutni. A környező épületek romosak. A környéken az utak siralmasak. A pontonhíd beszarás.
 2. Boldogkő vára: A vár korábbi helyreállítása során konzervált, megtartott állapotban. Mai szemmel nézve kicsit kopott. A lovagi bemutató hangulatos.
 3. Füzéri vár: Hatalmas összegből nagyon szépen helyreállítva kb. a fele. A másik fele egy romos bástya és egy hatalmas sitthalom. Túlságosan kontrasztos.
 4. Pálháza – Rostalló kisvasút: Jó állapotban lévő kisvasút, a fő attrakció Kőkapu és Rostalló környéke. Meglepően sokan utaznak rajta.
 5. Füzérradványi Károlyi-kastély: Felújítás előtt álló kastély (a tábla legalábbis már kint van) egy szolid kis kiállítással. Valószínűleg évekig zárva lesz. A park felújítva, bár önmagában egy hatalmas napsütötte katlan, bazaltkővel leszórt (értsd: tűzforró) sétautakkal.
 6. Regéc vára: A szinte járhatatlan utakon megközelíthető környék fölé magasodik a teljesen ujjáépített hatalmas északi bástyájával. A vár többi része félig-meddig újjáépítve illetve jelenleg is ásatás alatt áll, de ez már a fékezett habzású tempó, itt valószínűleg elfogyott a nagy lóvé, az apróból a folyamatos kutatásra futja, ami nagyon dicséretes egyébként.
 7. Sárospatak: Korrekt, hatalmas kiállítás, a környék legnagyobb ilyenje, egész napos program, korrekt idegenvezetéssel. Követendő példa Regécnek és Füzérnek.
 8. Pácin: Egy magára hagyott kis kastély, egy kellemes kis kiállítással a borzasztóan szegény Bodrogközben (az Isten háta mögött). Lehetne rá költeni, mint ahogy korábban költöttek is rá, de a belépőjegyekből ez aligha lesz elég…
 9. Kőkapu Hotel: van egy romantikus varázsa, de könyörgöm, 2017-ben se mobil, se internet? Se klíma a szobákban? De hogy még a tévé sem működik rendesen… Viszont semmi bajunk nem volt a kajától és ez jó pont.

Ami kimaradt (vagy amiért később visszamennék megnézni, ha készen van)

 1. Füzéri vár (ha elkészül)
 2. Károlyi-kastély (ha elkészül)
 3. Kő-hegyi kilátó
 4. Hollóháza
 5. Hercegkúti pincék és kálvária
 6. Füzéren laknék egy kellemes kis panzióban.

Extra utunk a melegvíz-hiány idejére a Karancs-Medves vidéken:

 1. Salgótarjáni Bányamúzeum: Momentán a múzeum gyk. csak a tárna bemutatása, ami egyébként elég lenne. Ami eszembe jutott: Hallstatt. Az elárasztott szintekért kár. Amúgy jó kis program, főleg gyerekeknek, akik beleférnek a járatokba.
 2. Salgó vára: A hetvenes években kilátónak újjáépített vár pontosan olyan (vagy még inkább) lepukkant, mint a Somoskői, amire a szlovákok ugyanúgy egész keveset költenek, mint a magyarok Salgóra. Kár mindkettőért. Salgóbányán felújították a kaszinót, látogatóközpontot csinálva, Eresztvényben Geoparkot hoztak létre (vagy valami ilyesmi), a vár méltó megkoronázása lenne a környéknek. Kihagyott ziccer.
 3. Bazalt Panzió: Nagyon csinos kis panzió, nagyon jó helyen, a Júlia szoba verhetetlen kilátásban. A klíma atom, az internet kicsit lassú és néha szakadozik, de azért nem rossz… A vacsora-lehetőség hiánya kicsit gond, főleg, ha valaki meginna egy pohár bort vagy korsó sört a vacsorához…

Bónusz Szlovákia:

 1. Fülek: A bástya újjáépítése óta csak egész szolid munkálatok zajlottak, pedig lenne benne potenciál, persze látszik, hogy ez ugyanúgy világvége Pozsonyból nézve, mint a határ túloldalán lévő nógrádi vidék Budapestről nézve… A 3 ojrós belépőjegy mutatja a szándék hiányát, miközben egyébként ásatások folynak a vár területén…
 2. Somoskő vára: A hetvenes évek óta maximum állagmegóvás zajlott, de legalább nem kell körbemenni érte, ami nyilván jót tett a falunak. A magyar oldalon nagyobb a felhajtás, Petőfi-kunyhó, aradi vértanúk emlékműve. A faluban is látogatóközpont épült, ami három órakor bezár és a telefont sem veszik már fel, ezt még gyakorolni kell. Hatalmas ziccer lenne a kisvasút újjáépítése (több értelme lenne, mint egy közismert másiknak)…
 3. Macskalyuk: egy elhagyott település, az urbex turizmus manapság nagyon menő, lehetne kezdeni vele valamit… Attól a girbe-gurba határvonaltól pedig simán agyhúgykövet kaptam, remélem, soha többet nem lesz ott határkerítés…

Ami kimaradt:

 1. Ipolytarnóci őskövületek: Mindenki ajánlja a környéken.
 2. Karancs-hegyi kilátó (22 méter magas, kicsit para)
 3. Divényi várrom
 4. Losonc.

 

Kemény, sommás ítéletek, szóltam előre. Ettől függetlenül, ez egy nagyon jó augusztus volt, így a második szabadság-darab végén már mondhatom, hogy tartalmasan töltöttük a nyaralásunkat. Az idő kedvezett szerencsére, és bejártunk olyan helyeket, ahol még sosem jártunk vagy ha jártunk is, új nézőpontokat is megismertünk.

Nyaralós gondolatok” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Zemplénben eddig 3-szor voltunk (2x vándortábor, 1x Kék Túra), Füzér az egyik kedvenc, de sajnos amit ott műveltek, az sajna nem az, aminek látszik. Nem helyreállították a várat, hanem kitaláltak egy romot és azt építették meg. Műemlékvédelmi citromdijat kapott. Anno sok helyen írtak róla, többek között a hvg-ben “A felújított Füzéri vár „egy 21. századi rekonstrukciós hamisítvány” http://hvg.hu/kultura/20170422_A_felujitott_Fuzeri_var_egy_21_szazadi_rekonstrukcios_hamisitvany

Hozzászólások lezárva.