Nyaralós gondolatok

Szedjük egy kicsit gatyába távirati stílusban a benyomásokat az idei nyaralásunkról.

Szigorú szavak, néha kegyetlen ítéletek, csak erős idegzetűeknek, amolyan trumpi szar twitter-stílusban!

Szóval, nézzük az első utunkat!

Zemplén tájain

 1. Tiszadobi Andrássy-kastély: A korábbi Gyermekváros főépületét, a korábbi Andrássy-kastélyt makulátlanul rendbe hozták és egy szerény kiállítással próbálják odacsalni a közönséget. A kert jó, a Tisza-holtághoz nem lehet kijutni. A környező épületek romosak. A környéken az utak siralmasak. A pontonhíd beszarás.
 2. Boldogkő vára: A vár korábbi helyreállítása során konzervált, megtartott állapotban. Mai szemmel nézve kicsit kopott. A lovagi bemutató hangulatos.
 3. Füzéri vár: Hatalmas összegből nagyon szépen helyreállítva kb. a fele. A másik fele egy romos bástya és egy hatalmas sitthalom. Túlságosan kontrasztos.
 4. Pálháza – Rostalló kisvasút: Jó állapotban lévő kisvasút, a fő attrakció Kőkapu és Rostalló környéke. Meglepően sokan utaznak rajta.
 5. Füzérradványi Károlyi-kastély: Felújítás előtt álló kastély (a tábla legalábbis már kint van) egy szolid kis kiállítással. Valószínűleg évekig zárva lesz. A park felújítva, bár önmagában egy hatalmas napsütötte katlan, bazaltkővel leszórt (értsd: tűzforró) sétautakkal.
 6. Regéc vára: A szinte járhatatlan utakon megközelíthető környék fölé magasodik a teljesen ujjáépített hatalmas északi bástyájával. A vár többi része félig-meddig újjáépítve illetve jelenleg is ásatás alatt áll, de ez már a fékezett habzású tempó, itt valószínűleg elfogyott a nagy lóvé, az apróból a folyamatos kutatásra futja, ami nagyon dicséretes egyébként.
 7. Sárospatak: Korrekt, hatalmas kiállítás, a környék legnagyobb ilyenje, egész napos program, korrekt idegenvezetéssel. Követendő példa Regécnek és Füzérnek.
 8. Pácin: Egy magára hagyott kis kastély, egy kellemes kis kiállítással a borzasztóan szegény Bodrogközben (az Isten háta mögött). Lehetne rá költeni, mint ahogy korábban költöttek is rá, de a belépőjegyekből ez aligha lesz elég…
 9. Kőkapu Hotel: van egy romantikus varázsa, de könyörgöm, 2017-ben se mobil, se internet? Se klíma a szobákban? De hogy még a tévé sem működik rendesen… Viszont semmi bajunk nem volt a kajától és ez jó pont.

Ami kimaradt (vagy amiért később visszamennék megnézni, ha készen van)

 1. Füzéri vár (ha elkészül)
 2. Károlyi-kastély (ha elkészül)
 3. Kő-hegyi kilátó
 4. Hollóháza
 5. Hercegkúti pincék és kálvária
 6. Füzéren laknék egy kellemes kis panzióban.

Extra utunk a melegvíz-hiány idejére a Karancs-Medves vidéken:

 1. Salgótarjáni Bányamúzeum: Momentán a múzeum gyk. csak a tárna bemutatása, ami egyébként elég lenne. Ami eszembe jutott: Hallstatt. Az elárasztott szintekért kár. Amúgy jó kis program, főleg gyerekeknek, akik beleférnek a járatokba.
 2. Salgó vára: A hetvenes években kilátónak újjáépített vár pontosan olyan (vagy még inkább) lepukkant, mint a Somoskői, amire a szlovákok ugyanúgy egész keveset költenek, mint a magyarok Salgóra. Kár mindkettőért. Salgóbányán felújították a kaszinót, látogatóközpontot csinálva, Eresztvényben Geoparkot hoztak létre (vagy valami ilyesmi), a vár méltó megkoronázása lenne a környéknek. Kihagyott ziccer.
 3. Bazalt Panzió: Nagyon csinos kis panzió, nagyon jó helyen, a Júlia szoba verhetetlen kilátásban. A klíma atom, az internet kicsit lassú és néha szakadozik, de azért nem rossz… A vacsora-lehetőség hiánya kicsit gond, főleg, ha valaki meginna egy pohár bort vagy korsó sört a vacsorához…

Bónusz Szlovákia:

 1. Fülek: A bástya újjáépítése óta csak egész szolid munkálatok zajlottak, pedig lenne benne potenciál, persze látszik, hogy ez ugyanúgy világvége Pozsonyból nézve, mint a határ túloldalán lévő nógrádi vidék Budapestről nézve… A 3 ojrós belépőjegy mutatja a szándék hiányát, miközben egyébként ásatások folynak a vár területén…
 2. Somoskő vára: A hetvenes évek óta maximum állagmegóvás zajlott, de legalább nem kell körbemenni érte, ami nyilván jót tett a falunak. A magyar oldalon nagyobb a felhajtás, Petőfi-kunyhó, aradi vértanúk emlékműve. A faluban is látogatóközpont épült, ami három órakor bezár és a telefont sem veszik már fel, ezt még gyakorolni kell. Hatalmas ziccer lenne a kisvasút újjáépítése (több értelme lenne, mint egy közismert másiknak)…
 3. Macskalyuk: egy elhagyott település, az urbex turizmus manapság nagyon menő, lehetne kezdeni vele valamit… Attól a girbe-gurba határvonaltól pedig simán agyhúgykövet kaptam, remélem, soha többet nem lesz ott határkerítés…

Ami kimaradt:

 1. Ipolytarnóci őskövületek: Mindenki ajánlja a környéken.
 2. Karancs-hegyi kilátó (22 méter magas, kicsit para)
 3. Divényi várrom
 4. Losonc.

 

Kemény, sommás ítéletek, szóltam előre. Ettől függetlenül, ez egy nagyon jó augusztus volt, így a második szabadság-darab végén már mondhatom, hogy tartalmasan töltöttük a nyaralásunkat. Az idő kedvezett szerencsére, és bejártunk olyan helyeket, ahol még sosem jártunk vagy ha jártunk is, új nézőpontokat is megismertünk.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s