Budapest 2030 deluxe edisön?

Úgy tűnik, mintha a politikusok úgy éreznék, villantani kell valamit a ‘pestieknek, mert a pestieknek kezd elegük lenni abból, ahogy élnek. Másrészről jövő EP- és önkormányzati-választások, úgy tűnik, beindult a kampány.

Szóval, miután nemrégiben a Magyar Idők minden különösebb kontextus nélkül ecsetelte, hogy már tervezik az M0 utolsó, befejező szakaszát és 2022-re már azon fogunk Békásmegyer felől a Balatonra menni, illetve a múlt héten bedobták, hogy elkezdik tervezni a hármas metró északi meghosszabbítását az eredeti nyolcvanas évekbeli végállomásig,  most szombaton megjelentek azok az elsősorbanvasúti fejlesztési elképzelések, amelyeket 2030-ig kellene megvalósítani a fővárosban és környékén.

Ne menjünk el a hármas metrós hír mellett ennyire egyszerűen, hiszen a 4,9 kilométeres új szakasz, mely 4 állomást tartalmaz (2 felszínit és 2 föld alattit), megtervezésére kiírt pályázatot egy kecskeméti tervezőiroda nyerte. A tervezési munkák értéke 3 milliárd forint lesz (a teljes szakasz 70 milliárdba kerülne). Nem tudom, hogy milyen jellegűek mostanában a tervezési munkálatok erőforrás-igényei, de ne menjünk el emellett az összeg mellett szemráncolás nélkül. Három ezer millió forint tervezésre? Ha bepötyögöm a kalkulátorba (a három ezer millióhoz el kell fordítani az iPhone-t), az méterenként 612 245 forintot ad ki. Értem én, hogy sokba kerülnek a szoftverek meg a bika hardverek, meg a jól képzett, szakértő kollégák (Kecskeméten gondolom rengeteg profi mélyépítő vár ilyen megbízásokra), céges autók, satöbbi, de három ezer millió forint?  Akkor is túlzás, nem? Egy olyan projektre, amely a Rózsa utcáig kiásott alagutat hosszabbítaná meg kéregvasútként (fentről építve) kb. egy kilométeren át, hogy ott kijőve a föld alól ráforduljon a 14-es villamos jelenlegi sínjeire, amelyeket néhány éve építettek (gondolom, a tervek talán még megvannak). Persze, kell végállomás-épület, meg minden, de 3 milliárd?

Tegyük hozzá, hogy a hármas metró meghosszabbításáról természetesen szó sincs, hiszen a pályaépítésen kívül a teljes hármas vonal irányítási rendszerét is le kellene cserélni, ami legalább 50-60 milliárdba kerülne. Csak azért költenek el háromezer millió forintot most, mert úgy gondolják, hogy a kész tervekkel könnyebben tudnának EU-s forrásokra pályázni. 

Azt is tegyük hozzá, hogy ha már meghosszabbítunk, érdemes lenne elgondolkodni egy komolyabb hosszabbításon, a Megyeri út után az Auchant érintve Dunakeszi széléig lehetne vinni a metrót, amely megfelelő járatsűrűség és a végállomáson kialakított megfelelő infrastruktúra (parkolóházak, helyközi- és távolsági buszvégállomás, stb) esetén jelentősen tehermentesíthetné Észak-Pest reménytelen közlekedési rendszerét, kiszedné a városból a fekete füstöt eregető Volánbuszokat. De hát ezt megint a civilek találták ki, nem a szakemberek…

(Mint ahogy a négyes metró sem fogja tudni betölteni szerepét, amíg nem megy ki a budaörsi Auchanhoz (útba ejtve az évek óta (nem) épülő új budai SzuperKórházat, illetve esetleg Budaörs központját vagy a Tesco-t., míg a másik végén Tököli úton kijutna az Asia Centerig, mindkét végén sok-sok parkolóházzal és egyéb, az átszállást elősegítő infrastruktúrát.)

Na mindegy, lássuk, mi jelent meg a Magyar Közlönyben, mit szeretne a kormány 2030-ig Budapesten fejleszteni (elsősorban a vasúti közlekedésen)!

  • A Déli és a Nyugati összektése alagúttal (évszázados elképzelés) – 2 milliárd forintért előkészítik
  • Déli Körvasút fejlesztése – Kelenföld és Ferencváros összekötése 3 vágányon
  • H5 -H6/H7 vonalak összekötése (vonalak teljes felújítása, H6/H7 Kálvin térig alagúton bevezetése)
  • H5, H6, H7 vonalakra új járművek beszerzése.
  • M2 és H8/H9 összekötése (Cinkotáig járna a metró, onnan HÉV), a HÉV-vonal felújítása mélyítéssel és új megállókkal, rákoskeresztúri szárnyvonallal.

2030-ban leszek 58 éves, ha megérem (de ez nem biztos).