Az kisvasutakrúl…

Pártunk és kormányunk aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa a Kormányzati Tájékoztatási Központon keresztül bejelentette, hogy számos kisvasutat felújítanak. Persze ne feledjük, választási kampány van (még ha nem is látszik), könnyelműen lehet beleígérgetni az uborkaszezonban.

Az érintett vasútvonalak (és kommentjeim):

 1. Felsőtárkányi Állami Erdei vasút – itt még nem jártunk
 2. Mátravasút, Szilvásvárad Állami Erdei Vasút – itt még nem jártunk
 3. Gemenci Állami Erdei Vasút – a vadászok kedvében kell járni…
 4. Kaszói Állami Erdei Vasút – itt még nem jártunk
 5. Almamelléki Állami Erdei Vasút – régen volt (17 éve), kicsi, hangulatos.
 6. Lillafüredi Állami Erdei Vasút – itt még nem jártunk
 7. Hortobágy-Halastavi Kisvasút – rossz a marketingje
 8. Tiszakécskei kisvasút – itt még nem jártunk
 9. Nyíregyháza-Sóstó vonal felújításának tervezése – itt még nem jártunk
 10. Salgótarjáni Kisvasút megvalósíthatósági tanulmány szintjén – JAY!
 11. Mesztegnyői Állami Erdei Kisvasút – itt még nem jártunk
 12. Csömödér Állami Erdei Vasút – itt még nem jártunk
 13. Pálházi Állami Erdei Vasút – ártani nem fog neki.
 14. Királyréti Állami Erdei Vasút – ártani nem fog neki.
 15. Balatonfenyvesi kisvasút – itt még nem jártunk
 16. Nagybörzsöny-Nagyirtás Erdei Vasút – nagyon ráfér, kiváncsi lennék rá, hogyan vették rá őket, mert ez nem állami kisvasút (ha jól tudom).
 17. Börzsöny Kisvasút (Szob-Márianosztra) – nagyon ráfér, de itt nem ártana az egész vonalat egységesíteni és egy szintre felhúzni.

Meglepő, hogy milyen sok kisvasúton nem jártunk, de ez annyira nem meglepő, ezek a kisvasutak annyira messze vannak, hogy ezek általában többnapos kirándulásokkal érhetőek el (hagyjuk, hogy csak elég korán kell felkelni hozzá, ok?).

Másik érdekesség, hogy kimaradt Kemence. Úgy tűnik, a kormánynak továbbra is púp a hátára a lelkes amatőrök és rajongók által üzemeltetett múzeum. Bár az is lehet, hogy másképp finanszírozzák. A környezetvédők ostobasága is miatt nekem, külső szemlélőnek úgy tűnik, Kemence elkezdett sorvadni.

Salgótarjáni kisvasút álnéven nem tudom, mit értenek, de ha és amennyiben a Somoskőújfalu-Somoskő kisvasútról van szó, akkor ez igazán nagyszerű hír (ha lesz belőle valami). Somoskő és környéke nagy kedvencem, nagyon nagy kihasználatlan turisztikai potenciállal. Egyértelműen örülnék neki.

A lista egyébként a héten változni fog, mert szombaton megnézzük a Lillafüredi ÁÉV-t egy Special Edition Mahóca keretében.