Lánchíd 170

Idén lesz 170 éves a Lánchíd, kérdéses, hogy lassan egy évtizede (más vélemények szerint 17 éve) esedékes felújítása vajon elkezdődik-e az idén?

Arról nem is beszélve, hogy vajon milyen szemlélet alapján zajlik ez a bizonyos felújítás, gyalogos-kerékpáros híd lesz-e, vagy továbbra is használhatja a miniszterelnök, amikor az Országgyűlésbe siet… Vajon Erdogan átmegy-e rajta a konvojával még egyszer (mert gyalog biztosan nem)?

Anno 2009-ben  csináltam én ilyet a Margit-hídhoz is, részletes dokumentálását az enyészet által majdnem szétrágott járdáknak és korlátoknak… Nem hiszem, hogy most ennyire részletes leszek, de azért készült 105 fénykép a Canon-nal és a nifty-fifty-vel (először videóklipet akartam készíteni, de aztán meggondoltam magam).

Szóval, hogy is mondja a Wikipedia?

Széchenyi lánchíd (a köznyelvben gyakran csak Lánchíd) a Buda és Pest közötti állandó összeköttetést biztosító legrégibb, legismertebb híd a Dunán, a magyar főváros egyik jelképe, egyben az első állandó híd a teljes magyarországi Duna-szakaszon. Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte és finanszírozását báró Sina György szervezte, a legnagyobb adományt is ő adta a klasszicista stílusban tervezett híd megépítésére. Sina György a nagy befektetésre tekintettel 87 évre kapott hídvám-szedési jogot, ami azonban csak 20 évig tartott, mert az 1867-es kiegyezés után a magyar kormány az 1870. évi XXX. törvénycikk alapján[1] megváltotta a hidat Sina fiától és örökösétől, Sina Simontól.[2] A munkálatok 1839-ben kezdődtek, a kész hidat 1849november 20-án avatta fel Haynau. Tervezője az angol William Tierney Clark, a kivitelezés irányítója a skót származású Adam Clark[3] volt. Utóbbiról nevezték el az Alagút és a Lánchíd közötti teret (Clark Ádám tér). A hídfők kőoroszlánjait Marschalkó János lőcsei szobrászművész készítette. A híd megépítésének teljes költsége (előmunkálatok, a budai oldalon lévő kincstári épületek megváltása, Pestnek és Budának kifizetett kárpótlás) 6,575 millió aranyforintot tett ki, ebből maga a híd 4,4 millióba, az összköltség kétharmadába került.[4]

II. világháború végén a visszavonuló német hadsereg, maga mögött felrobbantotta. Az újjáépített, némileg megszélesített hidat első felavatásának 100. évfordulóján nyitották ismét meg. Legutóbb 19861988-ban újították fel. A pilonok boltívein lévő régi Kádár-címereket a Szent Koronával kiegészített Kossuth-címerekre 1996-ban cserélték vissza. A budai hídfő jobboldali oroszlánjának talapzatára a Széchényi család címere került, rajta a család latin jelmondatával “(Si) Deus pro nobis, quis contra nos” (Ha Isten velünk, ki ellenünk?). A hidat a nyári hónapok hétvégéin és bizonyos ünnepi alkalmakkor lezárják a járműforgalom elől, átadva a gyalogosoknak.

OK, tehát az idén 170 éves hidat 1914-ben újították fel (gyk. a pillérek kivételével mindent kicseréltek), 1945. után tényleg újjáépítették, 1973-ban is voltak felújítási munkák,  aztán 1989-ben felújították. Azóta eltelt 30 év, ami alatt a közúti forgalom megsokszorozódott, a felújítás viszont most már legalább tíz éve…

Most, hogy végigjavítgattam a Margit-hidas posztokat, azt kell mondanom, hogy a Margit-híd látszólag sokkal nagyobb szarban volt, mint most a Lánchíd. Amit azonban a hétköznapi szemlélő lát, az nem feltétlenül a lényeg.

Mondjuk amikor az 1986-os állapotfelmérésben ilyet olvas az ember: ” a pesti lánckamrában a tartóláncok némely lemezeiben tíz százalék keresztmetszethiány is előfordul” – és ettől még nem volt veszélyes a híd… Vajon milyen lehet most az állapot?

Elhiszem én, hogy sokba kerül, meg minden, de vajon miért nem nyúlnak hozzá közel tíz éve?

A Will Smith-rácsok… És rengeteg lakat mindenféle, amit egy hídmesternek illene kb. hetente levagdosni… Undorító szokás…

A legrosszabb állapotban ránézésre a pesti pillérének északi fele és a korlátja van.

A korlát ránézésre kifelé dől. Egy helyen el is tört a feszültségtől az egyik elem…

De egy merő rozsda az egész híd. Szubjektív, hogy imádtam a fix ötvenes objektív gyorsaságát. Szinte meg sem kellett állnom séta közben. Szinte point-and-shoot lett a DSLR-ből az ötvenessel (ami nyolcvanöt ugyebár)…

Misivel nem igazán lehet meg-megállva fotózgatni…

De visszatérve a topikra; hogyan tovább?

Az Index összeszedte a közelmúlt eseményeit, a Wikipédia szinte szó szerint másolja, úgyhogy én is:

A Lánchidat utoljára 1986–1988-ban újították fel. 2002-ben merült fel újra, hogy rekonstrukcióra van szükség. 2011-ben a BKK felülvizsgálata szerint már cserélni kellett volna a szigetelést és a burkolatokat, valamint a vasbeton pályalemezt, ezért a cég pályázatot ki a híd és az Alagút felújításának megtervezésére. 2014-re összeálltak a tervek, amikben a később sok vitát kiváltott járdaszélesítés is szerepelt (Főmterv). 2015 végén elkészült egy másik, a Duna-part megújítását célzó terv is (Korzó Tervezési Stúdió), ami érintette a Lánchidat is: eszerint a hídon – két kerékpárút között – egy közúti sáv maradna, egyirányú (Budára tartó) forgalommal. A felmérések ugyanis a tervezők szerint azt igazolják, hogy az Erzsébet híd kapacitása elbírja a pesti irányt. (Ez a terv, vagy ennél radikálisabb megoldás akkor kerülhet elő, ha a főváros nem kap elég pénzt a felújítási munkákra.) A végül 2016-ban elfogadott engedélyokirat szerint 2017 júniusban indult volna a Lánchíd és az Alagút felújítása és 2019 decemberben fejeződött volna be, amiből végül nem lett semmi. Az újabb, 2018-as engedélyokirat már 2018 decemberi kezdéssel és 2021 decemberi befejezéssel számolt, amiből szintén nem lett semmi. Az ok: a pénzszűke, ami miatt az is felmerült, hogy a Lánchidat és az Alagutat külön újítanák fel.

Tavaly májusban döntés született arról, hogy lesz elég pénz a munkákra. A kivitelezői pályázaton azonban elszaladtak újra az árak: a korábbi 16 milliárdos költség 24-27 milliárdra nőtt. Ezért Tarlós István, akkori főpolgármester bejelentette: visszadobja a “túlárazott pályázatokat”.

Jött az önkormányzati választás, a pénzügyek felülvizsgálata, majd Karácsony Gergely újonnan megválasztott főpolgármester kijelentette, hogy 20 milliárd forint hiányzik a Lánchíd rekonstrukciójához.

Mivel a rekonstrukció nem halogatható tovább, megpróbáljuk újragondolni a felújítás tartalmát. De újra kellene gondolni a híd funkcióját is.

– nyilatkozta Karácsony egy interjúban a g7.hu-nak. Ez akár azt is jelentheti, hogy a híd gyalogos-kerékpáros híddá válhat a jövőben, ha nem lesz forrás a teljes rekonstrukcióra.

Az utolsó gondolathoz: te használnál egy hidat, aminek a felújítására nem volt elég pénz?

Hát, ööö…

No mindegy, itt az összes kép, jó nézelődést!

IMG_3898