Hogyhogy kinek szól a Gyűrűk Ura?

Nem az a kérdés, hogy kinek szól, hanem az, hogy kinek tetszik? DiZo-val ellentétben, aki egyébként nagy moziõrült, kivülrõl fújja az összes Star Wars filmet, Mátrix-trilogiát és lelkesen elkötelezett vicces-reklám-filmet emailben továbbító korporét júzer :>, szóval nekem tetszik a Gyûrûk Ura film és el is mondom, miért. A Gyûrûk Ura egy tündérmese. A filmeket sokszor kritizálják azért, mert a történet eltér a könyvtõl. Alapjiban azonban megfelel annak és a legtöbb kritikus egyetért abban, hogy egy lehetetlen feladatot sikerült ezzel a film-trilógiával megvalósítani. A filmben egyértelmûen használták azokat a képi elemeket, amelyek egy mese, egy mitológiai történetben szokás. A jó szép, a gonosz csúnya. Azért csúnya, mert gonosz. Nos, alighanem jól sikerült azért ez, mert aki elfogadja azt, hogy a történet egy kitalált történet egy kitalált világban, kitalált szereplõkkel, az elfogadja, hogy az orkok korábban tündék voltak és a sötét erõk elfogták, megkínozták és hatalmukra kerítették õket, márpedig a sötét erõk csúnyává tesznek. Ha ezt elfogadjuk, akkor ez semmivel sem borzasztóbb, mint bármelyik Star Wars film. A Gyûrûk Ura nem mesefilm, ez igaz, de ettõl függetlenül gyerekek számára sem elrettentõ, anno a moziban rengeteg gyerek volt. Jöjjön itt egy-két idézet a Tolkien szócikkbõl:

Az volt a vágya, hogy megírja Anglia mitológiáját, különösen az I. világháború során szerzett szörnyû tapasztalatai után, amikor látta, hogy mennyi minden eltûnt az általa szeretett értékekbõl és felfigyelt a világban található mérhetetlen gonoszságra. Ahhoz, hogy megértsük írásait, tisztában kell lennünk azzal, hogy Tolkien tudós volta hogyan befolyásolt írói munkásságát. Oxfordi nyelvészprofesszorként jól ismerte az észak-európai középkori irodalmat, többek között a finn Kalevalát, a nagy hatású Beowulfot és egyéb ó- és középangol szövegeket. Mitológiáját mindezek komolyan befolyásolták. Ezért, és olyan emberként, aki hétévesen megalkotta az elsõ mesterséges nyelvét, nem elégedhetett meg egy mûvel, ami nem gyökerezett mélyen az õsi hagyományokban. Ennek szükségessége gyakran volt téma az Inklings gyûlésein (ez a baráti társaság oxfordi professzorokból állt, akik hetente találkoztak, hogy izlandi mítoszokat, vagy saját, kiadatlan mûveiket vitassák meg egymással). Tolkien és a csoport egyik tagja, C.S.Lewis egyetértettek abban, hogy ha ezek az angol regék nem léteznek, akkor meg kell õket írni. Tolkien munkáját legtöbben ennek fényében vizsgálják. A Gyûrûk Ura Tolkien érdeklõdési köreibõl, azok mélyebb kutatásából indult (nyelvészet, vallás, különösen a római katolikus, mesék, skandináv és kelta mitológia). Megdöbbentõ részletességgel teremtette meg Középföldét, annak mitológiáját, a birodalmak történelmét, a karakterek leszármazási táblázatait, a használt nyelveket, rúnákat és naptárakat. Néhány kiegészítõ anyagot elhelyezett a könyv függelékében, a mitológiát pedig beleszõtte egy hatalmas, bibliai stílusú mûbe, amelynek A szilmarilok címet adta. J. R. R. Tolkien egyszer úgy jellemezte A Gyûrûk Urát, mint “alapvetõen vallásos és katolikus mû”, amikor barátjának, az angol jezsuita Robert Murray atyának írt. (J.R.R. Tolkien levelei, 142.) Nagyon sok teológiai téma jelenik meg az elbeszélésben: a jó és a rossz harca, a gyenge harca az önpusztító gonosz felett, kegyelem gyakorlása, halál és halhatatlanság, feltámadás, megváltás, bûnbánat, önfeláldozás, szabad akarat, alázat, igazság, barátság, hatalom és gyógyítás. Az irgalom és szánalom magasztos erényei, melyeket Bilbó és Frodó Gollammal szemben mutatnak gyõzelmet hoznak; a Miatyánk szavai, “És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg minket a gonosztól” jártak Tolkien fejében, amikor Frodó és az Egy Gyûrû hatalmának harcáról ír. Forrás: Wikipedia

 A Gyûrûk Ura egy nagyon alaposan megírt könyv, felépített történet. A trilógia a hozzá tartozó térképekkel és magyarázatokkal egy teljes világot mutat be, amely mindig is vonzotta az embert. Ehhez méltó a Peter Jackson által készített trilógia, amelynek három részét egyidõben forgatták így fenntartva a szereplõk egységét (nem követnek el akkora malõrt, mint a Harry Potter készítõi, akiknek két évig tart egy rész elkészítése, miközben a történet szerint csak egy év telik el. A szereplõk már-már kiöregedtek…). A hihetetlen képi világ hasonlatos regény által rajzoltakhoz… Na mindegy. Nekem tetszik.