Távolságok légvonalban…

Hétvégén Piliscsabán voltunk, megmásztuk a 447 méter magas Nagy-Kopasz nevű hegyet, ami vicces, mert szinte látótávolságban van egy másik, 559 méter magas Nagy-Kopasz nevű hegy, de mindegy…

A hegycsúcsként működő lapály északi szélén van a Dzsenga-kilátó, jó, tudom Dévényi Antal-kilátó (nem tudom, hogy ki volt D.A., rá kellett gugliznom). A 11,5 méter magas kilátóhoz 132 köbméter fenyőfát kellett felhasználni.

Ironikus, mivel a XX. században Dévényi munkája révén ültették a pilis kopár hegyeket tele fenyővel (amit mára a profitorientált erdészetek tájidegennek titulálnak és megpróbálják újra kopárrá tenni a helyüket…

Szóval, ebből a kilátóból elvileg látszik az esztergomi bazilika. Sajnos a jó idő ellenére alig látszott, mivel szombatra elült a szél, a Duna közelében köd alakult ki és a szmogpárna is kezdett vastagodni, szóval nem voltak éppen optimálisak a légköri viszonyok.

A Sony A58 20.1 megapixeles érzékelője a 300-as teleobjektívvel az alábbi képet tolta ki magából a 18,3 kilométerre lévő célpontról (ami szabad szemmel alig volt látható, inkább csak sejthető):

Ide kattintva nagyítható!

Erről a képről eszembe jutott a 12 évvel ezelőtti kép, amikor a Bakonyban bringáztunk és a Witt-kilátó(pont)tól megpillantottuk a 32,5 kilométerre lévő Pannonhalmi Apátság épületét a távolban. Ezt az alábbi képet lőttem a 7 megapixeles, 12x zoomos Kodak P712-vel.

De ha már itt tartunk, eszembe jutott a 2009-ben készített fotó, amely a soproni Tűztoronyból készült és a 19,61 kilométerre lévő fraknói várat mutatja Sony A200/200 mm.

Ennek a képnek az érdekessége, hogy még az 59,3 kilométerre lévő Schneeberg is látható.

Ez a kép elkészült 2018-ban is, akkor sajnos a Schneeberg nem látszott. Ekkor már a A58-n dolgozott a 18-200.

2018-ban elkészült ez a visszafelé kép, Fraknó várából egyértelműen látszik a Tűztorony.

Az első képhez hasonló távolságból (pontosan 12 kilométerről) készült a Schneeberg-ről egy közeli kolostorról, Mariahilfbergről egy kép 2009-ben a Schneeberg tetejéről.

No, mivel a Flickr megadta magát (gondolom, túl sok fájlt próbálnak törölni egyszerre), ezzel vége is a nagy távolságok körüli nosztalgiázásnak.

Még lett volna ide egy teliholdas kép, de tényleg nem megy a Flickr.

Update: Miskolcon járván sikerült egy Diósgyőr – Tokaj képet készíteni, nem veri el a Schneeberget, de azért ez sem rossz eredmény a maga 51,43 kilométerével.

Update2:

A Neowise üstököst fotózva vettem észre a Magas-Tátra csúcsait 2020. július 14-én. A Budapest – Magas Tátra távolság a térkép alapján 193 kilométer. Ez az abszolút rekord. Nehéz lesz könnyű túlszárnyalni…

Update 3:

Mondhatjuk, hogy a bronzérmet holtversenyben elviszi egy új kép, Drégelyvárból a mohi atomerőműig 51,3 km.

Update #4: 2021.08.02 A Somlói várból a csúszkákat tologatva előkerül a párában elbújó Rax és a Schneeberg, ez pedig 136 kilométer. Ezzel ez az új ezüstérmes kép.