Karanténnapló #8

Második hét harmadik napja – máris unom.

Nagy izgalom nem volt ma, reggel nyolcra be volt rakva egy call, német nyelvű kérdezz-felelek mindenféle olyan témáról, amiről sosem hallottam. A felénél leraktam. Különösen azért fájt, mert este fél kettőig tévéztem…

Viszont masszívan kiugrok az ágyból, amikor hét-tizenötkor elkezd rezegni a Mi Band 4 a kezemen…

Szóval, ma is folyt a szokásos ügymenet, leszámítva, hogy ma az iskola lazítós napot rendelt, némi gyakorlással. Ezért tudtam haladni a munkával.

Viszont kaptunk egy remek feladatot az énekórára, íme:

A mai otthoni énekfoglalkozáson a következő játékokat, feladatokat szeretném ha elvégeznéd:

  1. Nyissátok meg a digitális énekkönyvet: https://www.mozaweb.hu/mblite.php?cmd=open&bid=MS-1618U&page=52
  2. A Sándor napján kezdetű dal első sorának ritmusát látod az 52. oldalon, de a morcos Tél magával vitte az ütemvonalakat. Másold ki az énekfüzetbe a ritmust, de úgy, hogy az elejére írd oda a kettest (ütemmutató), és az ütemvonalakat ültesd oda újra a ritmusban a megfelelő helyekre! Ha megoldható, küldd el nekem szüleid segítségével a fotót róla!
  3. Ezután mutasd meg, tanítsd meg valakinek a családból a szó, mi, lá szolmizációs hangok kézjelét, és magyarázd el, hogy melyik a legmagasabb, melyik van a másik kettő között, és melyik mélyebben. (lá a magas, szó köztük, mi a mély). Énekeljétek el együtt állva és guggolva a magasabb-mélyebb hangnál a Hinta-palinta kezdetű dalt! (szó hang=állva, mi hang=guggolva). Ugyanezt játsszátok el a Zsipp-zsupp kezdetű dallal is!
  4. Hallgasd meg az 53. oldalon a Csipp-csepp kezdetű dalt, többször is, míg a fejedbe nem megy a dallamat. Aki ügyes, megpróbálhatja a kezével a levegőbe rajzolni a dallamot, ha magasabban szól – rajzolj a kezeddel feljebb te is!
  5. Ismételd a Sándor napján kezdetű dalt, amit legutóbb tanultál meg, hadd menjen egyre jobban! Mérőzhetszis hozzá ha megy.
  6. A legutóbb meghallgatott Vivaldi Tavasz muzsikáját meghallgathatod tovább is, mint ahogy eddig hallgattuk, és készíts hozzá egy szép rajzot tavaszi színekkel. https://www.youtube.com/watch?v=iT8o9Fs6BVc
  7. Minden fotónak, videónak, képnek, beírt e-mailnek nagyon örülök!

Egy játékos gyakorlási lehetőség: https://wordwall.net/hu/resource/925749/%c3%a9nek-zene/ritmusok-gyakorl%c3%a1sa  Nektek csináltam,  vicces, de nagyon sokat ügyesít, gyorsít rajtad. Jobb oldalon lehet változtani a játék üzemmódját, ugyanaz a játék izgalmas másféle módon is!

Hát, nem vagyok énektanár. Az MS Teams aktiváló kód nem érkezett ma meg, ezt nem tekintem jó jelnek.

A többivel megküzdünk, de ezeket nem lehet így távoktatni szerintem.

Azon gondoltam, miközben mosogattam, hogy ha ez a mostani helyzet hónapokig tart, akkor tényleg szarban leszünk. Eddig 4-6 hétre gondolkodtam előre, de 3 hónapra nem látok előre. Főleg, ha bevezetik a kijárási tilalmat, amiről egyelőre nincs szó – őszintén szólva,  olyan kevesen járnak az utcán, látom az üres villamosokat az ablakból, szóval ezen a kijárási tilalom nem sokat változtatna. Szerintem az emberek nagy része érti, hogy miről van szó. Akinek meg mennie kell dolgozni, annak mennie kell dolgozni… Ha az egyedülálló öregeken tudnának segíteni, akkor nekik sem kellene az utcákon kóvályogni. Persze ha  nem hivatalosan outsorcoulták az idős-gondozást (óriási biznisz egyébként), hogy nincs senki, aki tudna segíteni. Persze már toborozzák az önkénteseket. Szép.