Rendkívüli jogrend!

Bummm…

Orbán Viktor ma este bejelentette, hogy (újra) elrendelik a rendkívüli állapotot (Hívjuk jogrendnek, amikor a jogászkormány korlátozza a jogokat! – mondta a névtelen szaktanácsadó).

Semmi gond, egyetértek, sőt!

 • 90 napra szóljon az Országgyűlés által felhatalmazva (szerintem ezzel nem lesz gond – iskolapéldája, hogyan fordul az Orbán-Titanic);
 • A kormányülésen arról is döntöttek, hogy rendezvényeken, így a sportrendezvényeken, mozikban és színházakban ezután csak minden harmadik széken lehet ülni, a maszkviselés mindenkinek kötelező. (Bezártam volna mindet, semmi értelme.)
 • A hatóságok ezt ellenőrzik, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és ha valahol így sem tartják be a szabályokat, azt a helyet bezárják. (Fordított logika, én a hőbörgőket büntetném, nem csinálnék hatóságot egy jegyellenőrből a moziban.)
 • A szórakozóhelyeket bezárják, éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozás lép életbe (helyes, már régen meg kellett volna tenni – de akkor ne lássunk képeket bulikázó ner-gyerekekről, meg halaszthatatlan kormányügyben eljáró bulikázó minisztereket).
 • A reggeli csúcsforgalomban elrendelték a tömegközlekedési járatok sűrítését, és ismét ingyenessé tették a parkolást. (Karácsony Gergely szerint a budapesti tömegközlekedés a maximumon pörög néha minimális kihasználtsággal, nincs mit sűríteni, nincs hozzá meg az erőforrás. Az ingyenes parkolás is kontraproduktív, tavasszal komoly gondot okozott a rengeteg sosem látott leparkolt autó a városban.)

A teljes bejelentés.

Szükséges lépések, de lehetne erősebben szorítani is.

 • nagyban koncentrál a nagyvárosokra illetve Budapestre (szórakozóhelyek, tömegközlekedés, ingyenes parkolás), vidéken ez nagyjából semmit nem jelent, miközben jelen pillanatban Budapesten átlagos a betegek száma – persze lakosságszámra vetítve), vidéken is szigorítani kell.
 • A nyugdíjasoknak adott vásárlási idősáv – bár nekem rendkívül előnytelen volt tavasszal – mindenképpen kellett volna, elkerülendő az idősek felesleges veszélyeztetését.
 • Nagyon mondják, hogy az iskoláknak nyitva kell maradni, szerintem az egyetemek és a középiskolák bezárásának meg kellett volna történnie, de a felső tagozatos általános iskolásoknak se áll a zászló – erről szó sem esett. Ha a tanárok lebetegednek, akkor nem lesz, aki oktasson.
 • Ingyenes szűrés – ez olyan érzékeny téma, mint tavasszal a maszk volt. Kell az ingyenes szűrés, tudnunk kell, hogy ki fertőzött és ki nem, különben nem ér semmit az egész cirkusz. A tavaszi maszk-poetica párhuzama az, hogy sajnos nincs elég tesztkapacitás. Ezt a nyáron fel kellett volna építeni – ez sajnos úgy tűnik, elmaradt.
 • A sporteseményeket betiltani – táborok, edzések, versenyek: elég már! A sportolókat folyamatosan tesztelik, hogy biztonságos legyen egy esemény. Sajnos le kell erről mondani. Hosszú Katinka bejelentheti a karrierje végét, nem veszélyeztethetnek senkit. Nincsenek külföldi edzőtáborok, ahová oda-vissza tesztelik a résztvevőket. Nincs ilyen. Tessék ezt a sportoskodást abbahagyni.
 • Edzőtermek, fodrász, hasonló baromságok – bezárni úgy, hogy a kormány szociális hozzájárulást ad cserébe. Tudom, ez ellentétes a kormány filozófiájával, de nincs mese, el kell engedni ezt a “nem adunk alamizsnát” baromságot, meg kell menteni a gazdaság kitett résztvevőit…

Ezek némelyike egy-két héten belül meghozott döntés lesz – persze nem mind.

Itt tartunk most. Jóccakát.