Nulla futómaraton jövőre?

A Kispadon találkoztam a Figyelőnet cikkével. Mint ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési és városképvédelmi bizottsága Horváth Gyula szocialista alelnök indítványára nem járult hozzá egyetlen jövő évi utcai futóverseny közterület-használati kérelméhez sem. Erre reagálva (John) Emese egyébként

“elképesztőnek és ostobának” nevezte a bizottság döntését, ezért annak felfüggesztését kéri Demszky Gábor főpolgármestertől.
Az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője elmondta: a maratoni és félmaratoni futóversenyek növelik a főváros vonzerejét, de a város bevételei miatt is fontosak. A frakcióvezető szerint az utcai futóversenyek nemcsak az élsport, hanem a tömegsport szempontjából is fontosak, különösen azért, mert vonzóvá teszik a sportolást a gyerekek számára.
John Emese elmondta: a maratoni és a félmaratoni futóversenyeken rendszeresen mintegy 3000 külföldi versenyző vesz részt, ez körülbelül 8000 kifejezetten emiatt Budapestre látogató turistát és 21 ezer vendégéjszakát jelent. A szabad demokrata politikus hozzátette: ezek a turisták hozzávetőlegesen 600 millió forintot költenek el évente bBudapesten.

Szóval, érdemes megőrizni az utókornak a bizottsági elnök úr két remek kiszólását. Az egyik az, amikor a riporter kérdésére, miszerint:

 

A szabad demokraták fővárosi frakcióvezetője, John Emese szerint közel hatszázmillióval csökkenne a város idegenforgalmi bevétele és nyolcezerrel kevesebb turista jön Budapestre, ha elmaradnak a versenyek. 

Az elnök úr az alábbiakat nyilatkozza:

Egy hölggyel nem szeretnék vitába szállni, így ezeket az adatokat sem szeretném minősíteni.

Ez meg milyen válasz már, aztamindenit? Az elnök úrnak sürgősen ki kellene járnia egy antidiszkriminációs tanfolyamot, bár aligha segítene rajta hirtelen. Egy érvvel vitázni kell, nem pedig az érvelő nemét, bőrszínét, rasszát kiemelve elbújni a válasz elöl. Hogy lehet egy ilyen ember egy város vezető tisztségviselője (sőt, kettőé, hiszen Csepelen alpolgármester)? XXI. század, elnök úr!

 

A másik is aranyveretes válasz a következő kérdésre, miszerint:

 Ezek szerint a Bécs-Budapest Szupermaraton 2008-ban nem ér el Budapestig?

A következő válasz:

Nem tudom, én kilenc futóversenyről szavaztam. Lehet, hogy ez is közte volt.

Hát, ilyen emberek döntenek erről.
Az én véleményem az, hogy a végletek pedzegetése mindig eszement javaslat. A szervező is túloz, ha azt mondja, lenne kereslet száz futóversenyre is, de a hatóság is, aki azt mondja, nullát enged. Mindkettőnek engednie kellene kicsit, bár a szervező már megtette, hiszen kilenc versenyre kért engedélyt. Szóval, Ön jön, elnök úr!

A hírekben Demszky éppen a szállodák képviselői előtt jelentette ki, hogy megvétózza az indítványt és a közgyűléssel szavaztatja meg az engedélyt. A városnak szüksége van a turistákra és az adóforintokra…