Benzinválság?

Szerda reggelre történelmi magasságokba emelkedett az üzemanyagok ára a hazai töltőállomásokon. A benzin ára beállította csaknem kétéves, 2006. júniusi rekordját, a gázolajár pedig november óta hatodszor döntött rekordot. Gázolajat már nem tankolhatunk 300 forintos ár alatt, de benzint is csak elvétve találunk ennyiért.

A holtankoljak.hu adatbázisa szerint a legdrágábban – tíz fillér híján – 330 forintba kerül a gázolaj literje a legdrágább hazai töltőállomásokon, benzint legdrágábban 313 forintért vehetünk. Az árkülönbség az ország legolcsóbb és legdrágább töltőállomásai között mindkét üzemanyagfajta esetében eléri a 25 forintot.
Figyelemre méltó, hogy 2006. júniusában, amikor a legmagasabb benzinár megegyezett a jelenlegivel, a 95-ös átlagos ára „csak” 300 forint volt, míg most az átlagár 305 forint. Azaz nem a két évvel ezelőtti árak „álltak vissza”, az árszint magasabb. Akkor a hordónkénti olajár körülbelül 70 dollár volt, most már – ha centekkel is, de – a 120 dolláros árat is meghaladta. Két éve a gázolaj átlagos ára 288 forint volt, ez most 30 forinttal több: 318 forint. Tavaly májusban pedig a benzin átlagos ára 278 forint, a gázolajé 254 forint volt. A gázolaj egyébként tavaly november óta drágább a benzinnél; a történelminek tekintett százdolláros hordónkénti árat idén január első napjaiban lépte át a fekete arany ára.
Ettől függetlenül a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint továbbra is egyre több üzemanyag fogy. 2008. első negyedévében – igaz, csak 0,2 százalékkal , de – több 95-ös fogyott (349,6 millió liter), mint 2007 első negyedévében. Gázolajból már jelentősebb, 4,1 százalékos a növekmény (ez 357,6 millió liter eladott üzemanyagot jelent).
A hazai árak régiónkban nem számítanak magasnak: a környező országokban hasonlóak az üzemanyagárak. Elemzők 340-350 forintos üzemanyagárakat valószínűsítenek a nyár derekára.

Benzinválság?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Benzinár a mélyben | AZso.hu 2.0

Hozzászólások lezárva.