Egy kis zene: Fedde Le Grande

Mostanában őt (is) hallgatom. A címben említett név tulajdonosa egy 31 éves holland fiatalember, aki az utóbbi egy-két évben sikert-sikerre halmoz az európai dance ill. house kultúrában. És bár remixeit biztosan hallottuk már, ki is ő tulajdonképpen?

1977-ben született holland DJ és producer, Fedde Le Grande, akinek az áttörést, a nemzetközi ismertséget a 2006-os ‘Put your hands up for Detroit’ hozta meg, a legkeresettebb Dj-vé téve őt Európa szórakozóhelyein.

2007 márciusában indult első nemzetközi turnéjára, amely a következő állomásokból állt: Indonézia, Új-Zéland, Miami. Második turnéján végigment az USA-n és Kanadán, Kínában befejezve 2007. májusában. 2007. nyarán bejárta szinte valamennyi európai országot (vajon Magyarországon volt-e?), beleértve természetesen Ibizát is. Második látogatásán Ausztrália öt nagy fesztiválját látogatta meg 2007. novemberében. 2008-ban tervez turnékat az USA-ba, Dél-Amerikába és Ázsiába is.

2001. óta producerkedik, de az igazi hírnevet a 2006-os “detroit” hozta meg neki, amellyel a UK Top Chart első helyéig jutott, majd hip-hop csapata egy vokális verziót csinált a számból, amivel megnyílt számára a világ.

Camille Jones és a Creeps Fedde Le Grand nélkül:

Fedde producerként vett részt remixek készítésében (akármit is jelentsen ez, jól csinálta) olyan előadók számára, mint Sharam, Freeform 5, Hardsoul, Kurd Maverick, Tall Paul, Pete Tong, Camille Jones, Ida Corr, Anita Kelsey és Robbie Williams.

A csúcsra végül Camille Jones számának feldolgozása a ‘The Creeps’ (Camille Jones) és az utána következő remix juttatta (ez egyébként Ida Corr száma a ‘Let me think about it’), három világsikerrel egy éven belül. Még egyetlen holland DJ-nek sem sikerült ez.
Camille Jones vs. Fedde Le Grande: Creeps

Ida Corr vs. Fedde Le Grande: Let Me Think About it