F-22: törölve

Tegnap Robert Gates védelmi miniszter bejelentette, hogy az USA leáll többek között az F-22-es lopakodó vadászgépek gyártásával. A meglévő 183 darabot természetesen rendszerben tartják, bár ez a szám kevés bevethető repülőgépet eredményez egy esetleges háborús bevetés esetén. Nagyon nem csodálkozom, hogy megkezdték a hadügyi büdzsé radikális lefaragását, amiért a legtöbben sajnálják a Raptort, az a fantasztikus képességeinek elvesztése. A lopakodó technológia, a jelentős fegyverzet és sok-sok apróság mind-mind hiányozni fog a harctérről.

Erről és még sok más érdekes szempontról ír egy iraki veterán az alábbi kép mellékleteként (angol nyelven olvasható a képre kattintva). Ettől függetlenül válság van, az USA rengeteg-sok pénzt költött az iraki és afganisztáni háborúkra, amelyeknek a kimenetele, hosszú távú hatása ma még kétséges, miközben a pénz hiányzik az amerikai gazdaságból, illetve a finanszírozás terhe még jobban terheli az amúgyis nehéz helyzetben lévő gazdaságot.

F-22 Raptor. Gyártás leállítva.

További részletek a Népszabiból:

A darabonként 140 millió dollárba kerülő F-22-esek gyártásának és az új elnöki helikopter programjának leállítása mellett nem folytatják egy másik új helikopter programját sem, amelyet a lelőtt pilóták megmentésére terveztek. Leállnak egy új távközlési műhold, valamint egy új szállító repülőgép fejlesztésével is. Ezenkívül törölnek egy korszerű páncélosjármű-programot, és csökkentik a rakétapajzs fejlesztésének költségvetését.

Bizonyos programok viszont előtérbe kerülnek, felgyorsítják például a modern F-35-ös vadászgép fejlesztését. Ugyancsak több pénzt szánnak olyan hírszerzési, távközlési és felderítő programokra, amelyek a lázadók és a gerillacsoportok elleni küzdelmet szolgálnák például Irakban és Afganisztánban. A Pentagon több olyan gyorshajót fog rendelni, amely a szárazföldhöz közeli manőverekhez kellenek, és több pénzt fordítanak majd robotrepülőgépekre.

Ugyancsak többet fognak költeni a felkelők ellen bevethető különleges alakulatok felszerelésére.

Én úgy látom, hogy az USA hadügyi politikája éles kanyart vett a globális nagyhatalmi fegyverkezés irányából elindult a kisebb, könnyebben mozgatható ill. még nagyobb erejű csúcstechnológiák felé, amelyekkel hatékony ellencsapást tud mérni a jelenlegi és várhatóan közeljövő beli (ezt hogy írják?) ellenségeire, a paramilitáris egységekre, a kalózokra és hasonlóakra. Ha pedig nagyban kell játszani, akkor ott vannak a B1/B2/B52 bombázók, amelyeket megpakolva robotrepülőgépekkel gyakorlatilag bármely kisebb országot térdre lehet kényszeríteni néhány hét alatt…

F-22, itt a történet vége. Kár érte.

F-22: törölve” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Igazából még akkor kezdték ezt a gépet fejleszteni, amikor még volt szovjet unio. Egy harci szimulációban (2008) azonban kiderült, hogy a mai orosz repülők ellen (Sukhoi Su-27SM) használhatatlan az F-22 és az F-35 is. Mindkét repülő fejlesztését leállították.

    • Ez azért így ebben a formában nem teljesen igaz. Az F-22 gyártását állították le, sok-sok kész, átadott darab után. Az F-35 fejlesztése jelen pillanatban is zajlik, a minap láttam éppen az új, elektromágneses katapult tesztelését, ha gondolod, megkeresem. Az F-35-tel nagy tervei vannak a Navy-nek.

Hozzászólások lezárva.