České Budějovice

Utunk harmadik napján České Budějovice városában teszünk emlékezetes látogatást. A várost Budweisnek vagy Böhmisch Budweisnek is szokták hívni. A dél-bohémiai régió legnagyobb városa. Központja, a II. Ottokár tér 381 méteren fekszik a tengerszint felett. Két folyója a Vltava és a Malse. Kilencvenhatezer lakosa van és 55 négyzetkilométeren fekszik.

Ceske Budejovice, II. Ottokár tér (Fotó: Flickr)

Ceske Budejovice, II. Ottokár tér (Fotó: Flickr)

A várost 1055-ben Bohémia királyának, II. Ottokárnak Hirzo nevű lovagja alapította. A királyi város a király erejét jelképezte Dél-Bohémiában, a Witigonen és a Rosenberg arisztokrata családok ellenpontjaként. A város egyébként 1890-ig németül beszélő enklávé volt, majd a város ipari fejlődése miatt a csehek kerültek többségbe. A második világháború utáni tömeges elvándorlásig a városban stabilan 15 százalék körül volt a csehek aránya.

Fotó: Flickr

Fotó: Flickr

A város egyébként a Vltava völgyének közepén helyezkedik el, ahol a folyóba ömlik a Malse folyó. Az óváros a négyzet alaprajzú főtér, a II. Ottokár tér körül helyzekedik el, a téren gótikus, reneszánsz, barokk és 19. századi stílusok találhatóak meg. Említésre méltó a Piaristák terén lévő gótikus templom, a Szűz Mária jelenése (vagy valami ilyesmi).

Városháza (Fotó: Flickr)

Városháza (Fotó: Flickr)

A várostól 30 kilométerre fekszik a negyedik napi program helyszíne, a 1992-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított Cesky Krumlov városa.

A SÖR!

A város jól ismert a 13. század óta itt főzött söréről. Sokáig itt főzték a királyi sört a német-római császárság keretein belül, és a Budweiser sör, a pilzeni mellett a legismertebb sörök között volt/van számontartva.

Az eredeti Budweiser sört, a Budweiser Bürgerbräu gyártó sörfőzde 1785-ben lett alapítva. 1871-ben kezdte exportálni a sört az USA-ba. 1876-ban az amerikai Anheiser-Busch kezdte használni a “Budweiser” márkanevet 1876-ban.

A legnagyobb sörfőzde, a Pivovar Budejovicky Budvar 1895-ben lett alapítva, ennek van egyedül joga Európában Budweiser  néven sört forgalomba hozni.

A névhasználat folyamatosan perek tárgyát képezte. 1991-ben a két helyi és az Anheiser-Busch közti megállapodás után csak az Anheiser-Busch használhatta Észak-Amerikában a Budeweiser márkanevet. A Budvar (az eredeti budejovicei sör) az USA-ban és Kanadában “Czechvar” néven hozható forgalomba.

Létezik egy öregebb sörfőzde is 1795 óta, a kommunista időkben átkeresztelték Pivovar Samson-ra, elhagyva németesen csengő nevét. Jelentős exportot bonyolít Samson és Crystal márkájú söreivel.