F1 szezonkezdés

Elrajtolt az új szezon, most nem fogok erről részletes beszámolót írni, kinőttem én már abból egy-két éve, inkább csak a benyomásokról és a témához kapcsolódó iPhone-alkalmazásról essék itt most szó.

Szóval, új év, rengeteg változás! Új csapatok, a pilóták teljesen megkeverve, az első verseny előtt szinte kínlódtam, amikor némelyik autót mutatták, hogy ki vezeti, milyen csapat… A szabályok is teljesen megvariálva… Még mindig nem értem, hogy a költségcsökkentés címszó alatt miért variálják át minden évben újra és újra  a szabályokat, hogy mindent újra kelljen tervezni a semmiből szinte. Szóval, nem értem, miért jó ez.

Az nem titok, hogy a Formula1.com eddig is közvetített (Java-alapú) live timingot, vagyis ha valaki vette a fáradtságot, hogy ölébe kapja a tévénéző fotelben a laptopot, akkor sok-sok hasznos információval látta el a nézőt, jól kompenzálva a magyar kereskedelmi televíziós közvetítés rendkívül alacsony színvonalát.

Már évek óta így néztem a Forma1-t, illetve kiegészítve, hogy már évek óta a német RTL adását nézem, ahol ugyebár a szombati 3. szabadedzéstől kezdve adják a programot, közben riportokkal, elemzésekkel. Ráadásul tavaly óta a 16:9 képarányú tévén még jobb a német adást nézni, hiszen a 4:3 retekklub műsor a két szélének a levágásával készül, ami széthúzva olyan torz képet ad, hogy sírni támad a kedve. Ehelyett azonban inkább irány a 122-es csatorna, ahol kommentárokat adnak Niki Laudával és Kai Ebel folyamatosan interjúzza a pilótákat, szinte a vécére is utánuk menve.

Szóval, idén a Formula1.com is lépett egyet, és nagy örömömre immáron az iPhone-ra is elérhetővé tette a live timingot. A szolgáltatás teljesen ingyenes, csak egy élő email-cím kell hozzá, semmi más. A program sok fizetős vacak között a ragyogó fénysugár az App Store választékában, azt nyújtja, amit kell, online, realtime adatokat, információkat.

A harmadik szabadedzés közbeni állás

A Live Timing a három szabadedzésre, az időmérőre és a versenyre is vonatkozik. A timing-n kívül a meteorológiai adatokat és a kommentárokat is elérhetővé teszi. A versenyeken kívül mutatja a versenyek eredményeit és a bajnokságok állását.

Egyetlen bibi van a programmal, ami feltűnt nekem, és ami nem volt ennyire feltűnő a laptopos bohóckodás közben, hogy  a live timing előbb érkezik, mint a tévéadás. A német RTL-en kb. 7 másodperc volt a késés, a magyar közvetítésnél kb. 4. Ez kb. olyan, mintha el lenne csúszva a kép meg a hang egy filmben. Előbb látom a villámot és utána hallom meg a dörgést. Persze ez egy villámnál természetes, de egy közvetítésnél zavaró, úgyhogy ezzel egyelőre nem tudtam mit kezdeni.

Q1, Massa ment egy legjobb időt az első szektorban...

Ezzel együtt nagyon jó kis app, például nagyon jó lehet a pályán kint lévő nézőknek, bár hozzátenném, hogy elég durván meríti az akksit a szinte folyamatos adatátvitel és a folyamatos használat.

A jó kis app persze nem kárpótol azért az unalomért, amivel az idei első futam telt. Ha nincs az elején a Webber kocsijából kicsapó füstfelhő, illetve Vettel műszaki problémája, akkor gyakorlatilag minimális izgalom, élvezet, stb. részese lehetett a pármillió néző. Némi izgalmat vitt az unalomba Schumacher visszatérése, de a gyenge autó miatt az igazi attrakció elmaradt.

Mindenesetre szerintem jól látszik, hogy az idei változtatások – a tankolás elhagyása és a pontrendszer megváltoztatása – meglehetősen unalmassá teszik majd a futamokat. Túlvariálták szerintem ezt. Kár volt.