Hazajártunk: Sümegi vár

Vajon mekkora az esélye, hogy miközben a blog szerzője éppen WC-t keres Sümegen és második nekifutásra be is tud kanyarodni a 84-es főút melletti Shell-kúthoz, hogy némi technikai szünet után a Hazajáró-rovatnak készítsen fotósorozatot a sümegi várban, nos, eközben belebotlik a shop sarkában a kávéautomatánál álldogáló Koós Miklósba, a Hazajáró rovat házigazdájába?

Nyilván nagyon kicsi. Ennek ellenére így történt. 😀

Nos, a benzinkutas eset után felkerekedtünk, hogy a kora délutáni esti homályban felfedezzük a Dunántúl egyik legjobb állapotban lévő várromát!

De miért rom?

A hegyen a tatárjárás után IV. Béla parancsára a veszprémi püspök építtetett erős várat. A vár hatására a püspökség is a városba költözött korábbi helyéről. 1440-ben Albert király özvegyének hívei ostromolták meg, de nem tudták bevenni. A törökök érkezésével, Fehérvár elestével, 1543. után végvárrá alakult. 1553-ban építették a a legkorszerűbb védőművét, a több emeletes, vastag falú Kövess-bástyát. A törökök sosem foglalták el. 1605 tavaszán a Habsburg-ház zsarnoksága ellen felkelt Bocskai István erdélyi főnemes hajdúserege megszállta a várat, ahol meggyilkolták Újlaky Miklós veszprémi püspököt, majd a fejét legurították a hegyoldalon. :-\

A Rákóczi-szabadságharcban is hadászati célokat szolgált, aminek jutalmául 1709-ben egy hadgyakorlat ürügyén az osztrákok felgyújtották.

Ezután az időjárás megtette a dolgát, az enyészeté lett az erőd, köveit a helybeliek hordták szét. Az 1960-as években kezdték el feltárását és konzerválását. Ottjártunkkor is nagy tempóban haladt a várudvar felújítása.

A sümegi vár látogatható, a főút melletti parkolóból akár gyalog, akár a vártaxival könnyedén fel lehet jutni. Ottjártunkkor éppen gőzerővel dolgoztak a várudvaron, egy borzalmas, nem odaillő lépcsőn, illetve a bejárat feletti várfalon. Elvileg ennek a munkának augusztus közepe, a várjátékok volt a határideje, úgyhogy alighanem manapság már bátran látogatható a vár.

A váron kívül érdemes Sümeg belvárosában is tenni egy sétát, a frissen felújított püspöki palota környékén például…

Bővebb információk és források:

Az összes kép alább megtekinthető:

 

Hazajártunk: Sümegi vár” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Hazajáró | Sümegi vár

  2. Nagyon jó és tetszik is és lehet–ne még további leírásokkal–képekkel is bővíteni !!További sok sikert kitartást,,mert az emberek szeretnének és szivesen mennének olyan helyekre amit már ha csak képekről–leírásból is ismernek ……

    • A poszt legvégén látható valamennyi kép. Abban a borzasztó időjárásban, amiben mi ott voltunk, nem volt értelme több fotót csinálni. Másrészt köszönöm a biztatást, megvannak a feltételei annak, hogy újra nekivágjunk az országjárásnak.

Hozzászólások lezárva.