iOS5 első napjai és egyéb finomságok

Az iOS5 frissítés nagyon ráfért már az Apple hordozható eszközeit használókra, 18 hónap nagy idő, ennyi telt el az előző nagy ugrás óta.

A nagy érdeklődés a megjelenés napján a szerverek túlterheltségébe torkollott, este fél nyolctól először a letöltés akadozott, aztán a hitelesítésnél akadt ki a frissítés egy immár legendás 3200-as hibaüzenettel, amire egyetlen megoldás van: próbáld újra.

Végülis sikerült mindkét iPhone-t frissíteni, Mónié csont nélkül, az enyém elakadt a restore-nál (nem egyedi hiba sajnos), úgyhogy lett belőle vadiúj iPhone, elbukva az SMS-eket (nem nagy veszteség) és néhány játékban elért achievementeket.

Összességében jók a benyomások az új iOS-vel kapcsolatosan. Friss, ropogós, gördülékeny. Az iCloud funkció pedig olyan, mintha mindig is lett volna, nem is értem, hogyan voltunk meg nélküle. Az integráció olyan szoros, hogy szinte észrevehetetlen. Ha olyanom van, a világbajnok webes felületen (icloud.com) vihetek fel nagy tételben adatokat, olvashatok emaileket, stb.

Aztán egyszercsak előkerültek a régi telefon kontaktjai is (amiket félig már újra felvittem), úgyhogy most hátrébb soroltam a projektet, jó így egyelőre.

Innentől az iCloud naptárát, kontaktlistjét és mailboxát használom elsődlegesként, felvéve párhuzamosan az eddig használt Google Calendart, Mailt is. Nagyon jó, hogy Mac nélkül tudok végre csoportokat létrehozni a kontaktok között (mégha ezek komplexitásban köszönő-viszonyban sincsenek a 2006-2007 körüli Nokia okos/üzleti telefonok hívócsoportjaival), illetve hogy nem veszik el a saját naptár vs. Google Calendar inkompatibilitásban az emlékeztető meg a meghívott személy, amire nemrégiben volt éppen példa.

Az újdonságok közül figyelemre méltó a magyarul Barátok (angolul Find my Friends) alkalmazás, amellyel követhetem azokat, akik engedik. Mivel ilyen ismerősöm nincs, akit követnék, ezért ennek az alkalmazásnak esetemben nincs sok értelme, de egy szülő-gyerek kontextusban már érdekes lehet.

A másik izgalmas dolog az Emlékeztetők. Korporét Outlook-júzerként kicsit furcsa, hogy nem a naptár környékén kell az emlékeztetőt keresni, hanem külön app van rá, azonban a webes felületen ez már a naptárban bújik meg (akárcsak a Notes), mutatva azért, hogy valamennyire integrált dologról van szó. A legnagyobb poén az “Emlékeztessen arra, hogy vegyek répát, amikor odaérek a zöldségeshez” fajta emlékeztető, a rossz hír az, hogy ehhez folyamatosan bekapcsolva tartja a GPS-t, amitől az akkutöltöttség rekordmértékben kezd el merülni… Szóval, jó dolog ez, de valahogy ezt másképp kellene megcsinálni (nem bír eleget az akksi hozzá).

A mintegy 200 szoftveres változást végignézni is sok, de kiemelendő a fényképezőgép gyorsabb előcsalogatása, a hangerőgomb használata expozícióhoz és nagyon izgalmas az iMessage is (instant messaging interneten keresztül). Érdekesség, hogy az iPod Touch mintájára szétszedték az iPod ikont, Zene és Videó appokra, aminek az lett az eredménye, hogy a plusz appokkal ill. a gyakran használt appokkal együtt lassan két képernyő kell a napi használathoz. A Notification Center ill. az új notification-dizájn (tudom, az Androidtól nyúlták), nagyon kellemes. Ha nyúlták is, elegánsan csinálták.

Kicsit hektikusan működik a wifin keresztüli szinkronizálás, eddig nem tudtam rájönni, hogy amikor nem csinálja, miért nem, de mivel a fontos adatok az iCloudban is mentve vannak, innentől nem izgat annyira a dolog.

Érzésre mintha jobban fogyasztaná az akksit. Standby állapotban is képes lekajálni óránként 1 százalékot, ami idegesítő (lehet, hogy ezt a százalékos kijelzés kellene inkább kikapcsolnom?). Nem lennék meglepve, ha lenne egy fogyasztás-optimalizálás az 5.1-ben. A rosszabb hír, hogy az új modellnek gyengébb az akksija. Évek óta mondom, hogy ebben kellene valami komolyabbat előrelépnie az Apple-nek. A megoldás alighanem az iPhone5 lehet, amelynek ping-pong-ütőnyi, 4,3 kijelzője alá be fog férni egy sokkal combosabb akksi.

További izgalmas hír, hogy az utóbbi napokban a Home gond kezdte megadni magát, de egy porpisztolyos tisztítás után (a nemhivatalos tanács kiporszívózásról szólt) mintha feltámadt volna. Állítólag típushiba, hogy kosz megy a gomb alá… Remélem, nem romlik tovább.

Érdekes hírt lehetett olvasni a techszájtokon, miszerint az Apple az iPhone5 megjelenésére készült, azonban valamikor február-április környékén rájöhettek, hogy nem lesz készen se az operációs rendszer (a Siri implementáció nehézségeiről suttognak), illetve a gyártással is lehetnek gondok, ezért módosítottak a terveken és ezért lett csak mostantól kapható a változatlan külsejű, átdolgozott belsejű iPhone4S, amelyet fanyalogva fogadtak a gyíkok, a vevők viszont annál lelkesebben.

Állítólag készült néhány iPhone5, amelyet megmutattak a tartozékgyártóknak, akik közül többen gőzerővel belevágtak az előkészítésbe/gyártásba és sokkolta őket a hír, hogy nem változott végül a dizájn (bár ez kicsit meseszerű, mert ha a készülékről értesültek, akkor arról miért nem értesültek, hogy mégsem lesz?).

iOS5 első napjai és egyéb finomságok” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Nem tudom ki hogy van vele, de nekem(és ahogy olvastam még sokaknak) az iCloud eddig csak szívás volt. Megfogadva mások tanácsát én is kikapcsoltam, mert semmilyen gyakorlati funkciója nincs, hátránya annál több. De szivesen veszem ha valaki meg tudja ezt cáfolni.
  konkrétan:
  • mail: gmailt használok, amit nem kezel, meg minek +1 email cím
  • contact: minek, hisz a géppel szinkronizált eddig is, a timemachine meg mindent ment.
  • calendar: gyakorlatilag semmi értelme. mivel google naptárt nem kezeli, az iCalből sem szinkronizál rendesen így kuka.
  • find my mac/phone ez eddig is ment remélhetőleg soha sem kell használnom.
  • iwork egy újabb nagy csalódás. semmire sem jó. azt hinné az ember hogy szinkronizálja a gépen lévő iwork fileokat az ios eszközökön lévőkkel, DE NEM. fel lehet tölteni iCloudba ott megvan de ha kell le kell tölteni, nem szinkronizál. Ennél azért sokkal jobb a sugarsync vagy a dropbox.

  Viszont az iCloud szinkronizálás miatt teljesen belassult a telefon, másodpercekre lefagy.
  Idegesítő, hogy szinte minden file-t tönkretett:
  • bookmarks
  • reading list
  • note
  • adatok
  • naptár
  • kontaktok

  a megoldás az iCloud kikapcsolása mindenhol. így szinte minden rendben megy. kivétel a reading list, azt nem szinkronizálja az iTunes.

 2. Visszajelzés: iOS6 tapasztalatok | AZso dot net

Hozzászólások lezárva.