iOS6 tapasztalatok

Majd egy héttel az iOS6 startja után már érnek a benyomások, milyen is az új rendszer, pro és kontra, stb.

Az update az elég rosszul sikerült, ezt kell ismernem. Úgy látszik, minden nagy verzióváltással megszívom. Idén úgy jártam, hogy miután nagy nehezen sikerült az update és minden visszatért, a számítógépre rádugva azt mutatta az iTunes, hogy 10.0 GB “Other” adat van a készüléken és ennek következményeképpen 2 GB szabad hely. Ez pedig nagyon nem jó így, úgyhogy teljes törlés után az iCloudból visszaállítás után megjavult a dolog, viszont berakta az összes alkalmazás-ikont, hogy akkor most letölti, ami végül egy egész éjszakás mutatvány lett infúzióra töltőre kötve. Ezzel együtt az iCloud-mentés a legjobb felhőszolgáltatás, amit használok.

Szóval, a frissítés megint kicsit felemás érzésekkel zárult.

Az azóta eltelt időszakban azért már jobb élmények értek, bár ez is inkább vegyes képet mutat, mint egyöntetűen jót.

Az apróbb felhasználói ficsőrök nagyon jók.

Ilyen például, hogy két koppintással elérhető hívás fogadása helyett küldhető sms/iMessage. Ez egy nagyszerű (és szokatlan) szolgáltatás. Azért is érdekes, mert iPhone-n eddig nem volt lehetőség egy bejövő hívás elutasítására. Mostantól néhány előregyártott és néhány saját készítésű sablon segítségével lehet gyorsan reagálni, illetve egy emlékeztetőt is lehet kérni a telefontól. Ez igazán remek funkció, a megvalósítása is igazán igényes, méltó az Apple-höz.

Hasonlóan jó és hiánypótló a DND (ne zavarjanak) funkció, ami elérhető két koppintással a beállítások főmenüben (ahová egyébként a Bluetooth opció is kikerült a gyorsabb elérés kedvéért). Beállítható továbbá egy időzített DND, amikor megjelenik egy kis holdacska az óra mellett, ami arról szól, hogy a kiválasztott embereken kívül a bekapcsolt időszakban nem ér el más.

Ez a mai globalizált világban nélkülözhetetlen funkció. Amikor Amerikában lájkolják  a képeket, hozzászólnak egy olyan poszthoz, amihez korábban én is, akkor itt éppen éjszaka van, nem akarok arra ébredni, hogy a telefon össze-vissza csipog. De persze nem kell ilyen messzire menni, ma éjjel egy korábbi Facebook-üzenetre küldött az egyik címzett egy kacsintó szmájlit 0:58-kor, hát ettől csak felébredni lehet…

Na, erre jó az időzített DND, ilyenkor ezek nem jönnek át. Elérhető vagyok, ha valami vészhelyzet van, de ennyi privacy kell. Nagyon kellett ez már.

Sokak szerint nagy visszalépés a Maps, amiről ugye a keynote óta kiderült, hogy nem kellett volna még lecserélni, mert még egy évig meglesz a licensz, illetve az is kiderült, hogy a Google nem dolgozik a pótlásán. Őszintén szólva, ez nekem nem igazán nagy veszteség, hiszen relatíve ritkán használtam az évek során felgyülemlett hiányosságai miatt.

Ha a városban közlekedek, akkor a Waze-t használom, ami igényel ugyan mobilinternetet, viszont a nagyszámú felhasználó miatt nagyon friss közlekedési információkat lehet kapni szinte realtime. A címkeresésben semmit sem ér, viszont ha tudom hová megyek, rábökök és nagyon korrekt. Folyamatosan fejlesztik, úgyhogy ígéretes.

Ha konkrét címre megyek, akkor belföldön jó az iGo. Külföldre meg jó az akciós Navigon (amit megvett kilóra a Garmin és nem nagyon tud vele mit kezdeni), ami még mindig “hajtson le” kifejezést használja a “Tartson” kifejezés helyett, a “Figyelem!” szót pedig valami érhetetlen “Artemption” (?) szóval helyettesíti, ami egy agyrém.

Egyszóval, a Google Maps hiánya nem nagy dráma.

A sok-sok grafikai fejlesztés szembetűnő, némelyik tetszetős, némelyik az elvárt színvonal alatt van sajnos.

A felfedezett különbségekről szól egy japán srác gyűjteménye, akit érdekel, eléri itt:

http://stam-design-stam.blogspot.jp/2012/09/ios-6.html

A hivatalos Podcast alkalmazás jó, de még mindig erőforrás-gondokkal küzd, úgyhogy ezzel sem vagyok maradéktalanul elégedett, de mivel csiszoltak rajta és már lehet blokkolni a 3G-forgalmazását, ezért átálltam a podcast-hallgatásra.

A 3GS-re egyelőre nem került rá a új firmware, lehet, hogy nem is kellene erőltetni.

Összességében egy előremutató frissítés ez, de jól látszik, hogy az iPhone4 már nem tartozik a kedvelt modellek közé, lépni kell, mert kulcs-funkciók hiányoznak belőle a frissítés után. A sebesség is necces és egyik nap úgy elkezdett merülni, hogy azt hittem, kimerül délre, úgyhogy most jön az, hogy várjuk a 6.1-t, de legalábbis a 6.0.1-t mindenképp.

iOS6 tapasztalatok” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: iOS6: Maps-gate | AZso dot net

Hozzászólások lezárva.