Fotóséta: Gödöllői “arborétum”

Mindenszentek napján, kihasználva a remek időt (talán az utolsót) elhatároztuk, hogy még kihasználva az autópálya-matricát kimegyünk Gödöllőre, az arborétumba.

Régebben már voltam az arborétumban (kb. 18 éve), de őszintén szólva, nem nagyon emlékeztem rá, csak arra, hogy létezik. Nos, most egy emlékezetes túrát sikerült csinálni.

Kezdődött azzal, hogy az iGo nem találta meg, kínos. Szerencsére otthon még megnéztem a Google Maps-en, ahol láttam az utca nevét. Választottam valami hasonlót a POI-k közül ugyanabban az utcában, azt gondolva, hogy ha már ott vagyunk, csak megtaláljuk.

Hát, elsőre nem sikerült, úgyhogy elmentünk egészen Isaszegig az Isaszegi úton, mire rájöttünk, hogy az a bejáró lehetett, ahol ugyan nem láttunk semmi kiírást, vagy bármit.

No, az arborétum jócskán túl van a fénykorán, gyakorlatilag egy séta az erdőben, belépő nincs, van néhány romos ház, semmibe vezető utak, bozót, stb. Sajnos azt kell mondanom, hogy ez teljesen nem éri meg kategória. Ennél bármelyik budapesti közpark vagy temető kellemesebb és inger-gazdagabb élményt okoz, akár ugyanígy ingyen is. De ha valaki komolyabb arborétumra vágyik, érdemes inkább Vácrátót  felé kanyarodni.

Itt látható egy hasonlóan amatőr film (itt a közvetlen link), amelynek megnézése kapcsán figyelmembe ajánlották a Steadycam állványok hatékonyságát. Valóban meggyőző, lesz ebből valami hasonló.

A bejárattól végigsétáltunk a “főúton”, aztán vissza, gyakorlatilag a fákon és bokrokon kívül nem láttunk mást. Egyetlen érdekesség a nagy rét melletti útszakasznál egy hatalmas katica-invázió volt, ami csak simán furcsa volt, meg az, hogy a katicák be akartak mászni az orrunkba, fülünkbe, ingbe. Nem csíptek vagy ilyesmi, csak érdekes volt. A videón látszik is egy ilyen pillanat, de Móni annyira bepánikolt a félelmetes katicabogarak inváziójától, hogy nem bírtam levideózni rendesen. Pedig érdekes, hogy van szinte teljesen fekete katica, egy-két piros pöttyel, és van a hagyományos, piros alapon kicsi fekete pöttyökkel!

Következzenek a képek, amelyek nagyrészt HDR-ek, mert így kellemesebben tudtam a szaturációt és a luminozitást manipulálni. Olyanra akartam manipulálni, mint amilyennek a napszemüvegemen keresztül láttam. Azt kell mondanom, hogy a decathlonos Quechua SG 300W napszemüvegben olyan gyönyörűen túlszaturált volt a látvány, hogy olyannak akartam a fotókon is látni, miközben a valóságban minden egy kicsit kopottabb, visszafogottabb volt.

Fotók (közvetlen link):

Vodpod videos no longer available.

Összefoglalva: nem érdemes a gödöllői arborétumot komolyan venni, mert nem komoly. Ha valaki Gödöllő környékén erdőben, parkban sétálgatós programot akar csinálni, akkor inkább a kastély-kertet ajánlom nyugodt szívvel.

Fotóséta: Gödöllői “arborétum”” bejegyzéshez ozzászólás

Hozzászólások lezárva.