Hazajáró: (Remélhetően átmeneti) Búcsú

Ezzel a túrával zárul tehát a Hazajáró rovatba készített posztok hosszú sora, amelyeket az elmúlt két évben nagy lelkesedéssel készítettünk. Az utazások célja igazából az volt, hogy olyan helyeket ismerjünk meg, amelyekről esetleg előtte nem is hallottunk. Ez nagyon jól bevált.

Rengeteg szép helyre jutottunk el, rengeteg kilométert autóztunk, rengeteg emléket ismertünk meg, felfrissítve történelmi tudásunkat, rengeteg elhanyagolt emlékkel találkoztunk szinte már szégyenkezve mások helyett.

Tartalmas és tanulságos két év volt ez, amelyet szívesen rászántunk erre a projektre.

Nagyjából 4000 (a számítások szerint 3988) kilométert kocsikáztunk a Hazajáró rovat úticéljai érdekében, 64 óra 24 percet (de inkább többet) töltve a két év alatt az autóban. 2010-ben ez 2204 km/36 óra 12 perc, míg 2011-ben 1784 km/ 28 óra 12 perc volt ez a táv/idő. 59 helyszínt fotóztunk, látogattunk meg, dolgoztunk fel, ismertünk meg.

Egy térképen megpróbáltam ábrázolni ezt a nagy jövés-menést, de csak négyen sikerült, ennek a képét alább lehet megtekinteni:

Az 59 helyszínen készített fotókból (ha jól számoltam) 2151 db fotó került publikálásra a Flickr.com Hazajáró-kollekciójába, amelyekhez számolhatunk még egy jó 200 óra utómunkát.

Hamarosan következik a babázás (előtte még egy kis lakberendezés, mert bababiztossá kell tennünk a lakást), de azt mondhatom, hogy amint lehetőségeink engedik, újra belevágunk, folytatjuk, hiszen rengeteg piros zácslócska maradt a térképen (illetve készült egy olyan térkép, amin csak piros zászlócskák vannak).

Köszönet Miklósnak a felkínált lehetőségért és a belém vetett bizalomért, nagyon jól esett, hiszen egy nehéz időszakból vezetett ki minket sikeresen!

Szóval, előbb-utóbb visszatérünk, addig is maradjatok velünk, illetve a Hazajáró-rovattal Koós Miki honlapján, hátha mások is szóhoz jutnak mellettünk!

Hasznos linkek:

Hazajáró: (Remélhetően átmeneti) Búcsú” bejegyzéshez ozzászólás

 1. én tartozom köszönettel Neked, Nektek, hiszen nem is gondoltam volna, hogy számotokra is ilyen élmény lesz. A nálam felgyülemlett posztokat szépen adagolva fogom majd kiposztolni, hogy minél rövidebb legyen a majdani szünet.

  az egyes beszámolók képanyagának a minősége olyan magas volt, hogy ha majd lesz esetleg ismét saját anyagom, már félve fogom feltenni. Magasra emelted a mércét.

  Köszönet és nagyon boldog Karácsonyt Neked és Móninak is

  • Köszi, de azért nem kell ennyire dícsérni, még elbízom magam…

   Az idei év minden szempontból gyengébbre sikeredett, amiben közrejátszott az elhúzódott konyhafelújítás, a betegségem augusztusban, az esős nyaralás, a kudarcos utak…

   Szóval, látszik, hogy egy terheltebb szezonban rosszabbak az eredmények. Ezért is függesztjük most fel, mert tudjuk, hogy nem tudnánk megfelelni a saját magunkkal szemben támasztott elvárásoknak, és erre a feszültségre most nincs szükség.. Ha baba már hordozható lesz, meg a gazdasági helyzet is megengedi, elindulunk vele újra, jó lesz kimozdulni…

 2. Aztán ha megint elindultok, akkor ott keleten ott van még célnak Füzér, Szádvár, Derenk, Boldogkővár, Szentlélek. Elfogult vagyok, tudom, de jó volt olvasni az ismeretlen, de meglátogatandó helyekről, nem tudok nem javasolni párat, amit ismerek. 🙂

  • Köszönöm, igen, várnak ránk a Zemplén lankái, no meg a szomszédos szlovák oldal magyar emlékei is, nem is kétség. Füzérradványban ott a kastély is, szintén célpont. Boldogkőváralján tavaly voltam már, de még egyszer megnézős lesz.

   A legtöbb általad említett célpont ott van az “Ami a Hazajáróból kimaradt” szekcióban. Derenk nem ismerős, mi van ott? Szentlélek alatt melyiket érted?

   • Derenken romfalu van, illetve három-négy beszakadt tetejű ház meg egy kis kápolna. Kiköltöztették a falut még Horthy alatt, hogy vadászbirtokot hozzanak létre a helyén. A országos kék visz át rajta azt hiszem Jósvafőtől.

    Szentlélek alatt pedig a kolostorromot a Bükkben, a Látó kövektől nem messze, illetve Ómassától nem messze.

    • Derenket felvettem a listára, a története nagyon komoly, sajnos ma már csak egy ház áll állítólag (egy 2008-as Házon kívül riportfilm alapján).

     Szentléleken jártam, nem hozott igazán lázba, de aki még nem járt ott, annak jó kis úticél.

 3. Visszajelzés: Hazajáró | (Remélhetően átmeneti) Búcsú

Hozzászólások lezárva.