Új kedvenceim a podcastok

A magyar iTunes tartalmak elindulása óta felpörgött az élet az iTunes háza táján. Mivel egy népszerű és jó platform, egyre több jó tartalom jelenik meg – akár ingyen is.

Ilyen ingyenes tartalom a podcast, amely a Wikipedia szerint:

A “Podcasting” szó az “iPod” és “broadcasting” szó összeolvadásából keletkezett. A podcasting online tartalmak terjesztésének egy újszerű formája a feliratkozásos modell miatt, amely egy feed (RSS vagy Atom) segítségével tájékoztatja a felhasználót az új állományról. A podcasting lehetővé teszi szinte bárkinek, hogy otthon előállított “rádióműsorát” kényelmesen elérhetővé tegye a világhálón bárki számára, így széles rétegeknek elérhetővé téve a rádiózás ezen új módját. Bizonyos programok még arra is képesek, hogy az így letöltött állományokat felmásolják és szinkronizálják a felhasználó hordozható zenelejátszójával.

Nos, természetesen esetünkben a bizonyos program az iTunes, a zenelejátszó pedig egy iPhone…

A podcastoknak többféle alaptípusa van, például a beszélgetős, rádióműsor-szerű podcastok (ilyen a Heti Meteor, a Hármas Könyvelés, a konnektor, a techpirítós), de vannak ismert DJ-k, rádióműsorok válogatásai (Sterbinszky, Tiesto, Armin van Buuren) és vannak közszolgálatiak is (pl. Dilbert kalandjai vagy a BBC angol nyelvleckéi.

Ezen kívül vannak az ún. video-podcastok, ezekből igazából csak az Apple Keynote-ra iratkoztam fel, ennyi időm sajnos egészen egyszerűen nincs, pláne Misike mellett.

A audio-podcasteket végülis bármilyen körülmény között lehet hallgatni, a minőség miatt a beszélgetős podcastek egy része autóban hallgathatatlan.

Eddig így néz ki az iTunes-podcast előfizetésem:

Az iTunes minden nap leellenőrzi, hogy van-e friss kiadvány és az iPhone szinkronizálás során megkapja.

Változatos zene autózás közben (azért egy akármilyen hosszú játéklistát meg lehet unni egy bizonyos idő után), beszélgetős műsorok teljesen ingyen – nekem ez jön be mostanában nagyon!

Új kedvenceim a podcastok” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Mostanában én is rákaptam, jó lenne a kocsiban is ezt hallgatni, de ehhez már tervben van egy autóhifis megkeresése…

    • Kocsiban hallgatom, egy Belkin FM-transzmitterrel, amivel töltöm is a készüléket és közvetítem is a rádióra. Nekem ilyenem van, hibátlan: http://goo.gl/9Ctzw RDS-s (számok címét, előadót továbbítja) – tény, hogy nem olcsó.

      Talán egy fokkal jobb lenne egy Bluetoothos rádió, de vonali bemenetes rádióval nem kínlódnék biztosan, mert az nem praktikus (2 kábel : belegabalyodsz, megtörik, hogy néz ki, ehh). Max. USB bemenetes rádión, ami kompatibilis iPhone-nal – ha létezik ilyen egyáltalán…

Hozzászólások lezárva.