Bréking: Leégett Krasznahorka vára

[FRISS] A szlovák illetékesek beszámolója alapján megerősítették, hogy a tarlóégetés lángjai gyújtották meg a vár tetőszerkezetét. Másrészt közölték, hogy bár a tetőszerkezet leégett, a födém megvédte a műkincseket, úgyhogy sürgősen nekiállnak a kiállítási tárgyak biztonságba helyezésének és a vár felújításának – különös tekintettel arra, hogy az épület biztosítva volt.

Két apró szubjektum a friss hírekhez!

  1. Döbbenetes, hogy a különböző hírportálokon a magyar kommentelők micsoda alacsony szinvonalról tettek tanúbizonyságot.
  2. Ugyancsak elképesztő, hogy az épület biztosítva volt és hogy szinte azonnal hozzákezdenek a felújításhoz. Szlovákia:Magyarország 2:0.

————–

Futótűzként terjedt szét az interneten, hogy egy futótűz következtében porrá égett a szlovákiai Krasznahorka vára, amely az egyik legszebben megmaradt magyar eredetű vár volt Kárpát-medence-szerte.

Az Andrássyak családi fészke volt négy évszázadon át, amelyet a feltételezések szerint a hegy aljában gyújtott tűzből felugró lángok pusztítottak el. A várral együtt leégett a hegyoldal is.

Mire a tűzoltók odaértek, már égett az egész.

Óriási veszteség ez az ősi magyar emlékek kicsiny gyűjteményében.

Krasznahorka várának honlapján elolvasható története.

A vár szerepelt a Hazajáró-extra sorozat szlovákiai céljai között, melynek során felkerestük volna az Andrássy-család emlékeit a mai Szlovákia területén.

További hírek, képek: