Az iOS6 margójára

A Szifon.com elég kimerítő tesztet írt a hétfő este bejelentett új oprendszerről (amely szeptember/október környékén érkezik az új iPhone-nal). Kiemelném belőle azokat a részeket, ami nekem nagyon bejön.

1. DND

A ne zavarjanak szolgáltatást szinte az összes okostelefon tudja (sokáig állt a vád, hogy az iPhone telefonfunkciói inkább egyszerűek, mint jók, de mára ez megdőlt). A DND ráadásul időzíthető, illetve lehet kivételeket tenni, vagyis be lehet éjszakára állítani, hogy néhány rokon/főnök/ügyelet/stb. kivételével ne hívjon senki tévedésből. Ez nagyon korrekt funkció.

2. Alternatív hívásfogadás

Na, ez is egy jó dolog lesz, kivéve, ha csak iPhone-k között működik. Más kérdés, hogy mennyire van annak kultúrája kis hazánkban, hogy valaki felhív és kinyomom úgy, hogy küldök neki egy üzenetet, hogy fél óra múlva visszahívom. Akkor meg főleg, ha teszem azt a mobilon csak a telefonálást kezelni tudó apám hív a letiltott számáról.

Szóval ez egy jó ötlet, amennyiben elterjed a kultúrája.

3. Maps

Google kipöckölve, spórolnak a licencdíjon, helyette jön a saját fejlesztés – szóltak a pletykák. Aztán kiderült, hogy ja, hát igazából a TomTom mászott be a kerítésen, nem pedig a korábban felvásárolt térképes cégek dolgoztak meg az osztalékért.

Ez több dolgot is jelent. A TomTom gyakorlatilag letarolja a Turn-by-Turn navigációs piacot az iOS-ben, hiszen a 89 ojrós Navi aligha tud versenyezni az ingyenessel (persze ha leszámítjuk, hogy a Maps valószínüleg online jelenlétet igényel, azaz az adatroaming megboríthatja az ingyenesség illúzióját). Persze az is lehet, hogy a navi cégek (Navigon (Garmin), Nav’n’Go, stb.) belehúznak valamilyen piaci résbe fúrva magukat. Mint ahogy az is lehet, hogy a beépített Maps nem fog sokáig a nyomába érni még a Google Mapsnek sem, nemhogy a fizetős versenyzőknek. Ezt a szempontot erősíti a London belvárosát ábrázoló térképrészlet – egyelőre a Google Maps a nyerő finoman szólva is több hajóhosszal.

4. Egyebek

Persze az új verzió átesik az igen magas szinvonalú ráncfelvarráson, úgyhogy egy csomó érdekes új grafikai megoldás várható. Ezek általában előnyére szoktak válni az iOS-nek.

Továbbra is hiányolom a hívócsoportok kezelését az iOS-ből. Bár csoportokat már létre lehet hozni az iCloudban, de nem paraméterezhetőek (csengetés, viselkedés DND esetén, stb.).

Összességében előremutatóak a fejlesztések, már alig várom, hogy megérkezzen az iOS6 (és vele természetesen az utóbbi két év nagy durranása, az új iPhone)!

Fotók: Szifon.com