iOS6: A nagy iTunes Match átverés?

Úgy látszik, ez egy ilyen hétvége ismét, Apple/iOS/iPhone tapasztalatokból álló posztok jönnek sorban.

Egyik kollégámmal nézegettük az új iPhone-ját (!), amikor rájöttünk arra, hogy egy kicsit át lettünk verve.

Mindketten iTunes Match előfizetők vagyunk, ehhez kapcsolódik a felfedezés is.

De mi az az iTunes Match?

Leírom annak, aki nem tudja (meg magamnak, ha majd 10-15 év múlva röhögni akarok, hogy milyen gyerekcipőben járt a technológia)!

Az iTunes Match egy felhő-szolgáltatás. Lényege az, hogy az évi 25 ojróért lehet 25 000 zeneszámom (+ az iTunesban vásároltak) a felhőben, amelyeket bármelyik iOS alapú eszközömről meg tudok hallgatni. Ez úgy működik, hogy amikor előfizetek (vagy amikor kézzel elindítom), lefut egy analízis, amelynek eredményeképpen a library-ben lévő számokat

  • ha nem találtameg/ismerte fel, akkor feltölti;
  • ha felismerte, akkor elérhetővé teszi.

A korábbi kábeles (esetleg a csak nehezen működő wifis) szinkronizáció helyett elég internet-közelben lenni és ingyen letölthetem bármelyik zenémet és már hallgatom is.

A hab a tortán, hogy az éves 25 ojróban benne van a zeneszámok legalizálása is.

Az iOS5-ben az iTunes Match úgy jelent meg, hogy a lejátszóban minden szám mellett megjelent egy felhő ikon, jelezve, hogy a zeneszám elérhető a felhőből. A letöltött zeneszám törölhető is volt, vagyis az ember maga garázdálkodott a hellyel az eszközön.

Albumnézet iOS5 alatt

Ehhez képest az iOS6-ban nem bíznak ennyi mindent a felhasználóra. Plasztik “angelday” Józsi szavajárását használva nem terhelik a júzert ezzel, az eszközre bízzák a gondolkodást. Ez lefordítva annyit jelent, hogy nem látszik (csak egy eldugott kapcsoló átkapcsolásával), hogy melyik zene van már fizikailag is az eszközön, bármelyikre szabadon rá lehet bökni. Felhőcske igazából csak az albumnézetben látszik, vagyis igazából afelé taszajt szerényen a rendszer, hogy töltsem le az egész albumot a felhőből.

(A fenti két kép jól szemlélteti az UI változását is.)

De a hab a tortán csak most következik: az eszközre letöltött zenéket egyenként (albumonként) nem lehet törölni. Törlésre két lehetőség van,

  • az eszközön lévő összes zene törlése egy nagyon eldugott kapcsoló használatával
  • amikor az eszköz megtelik, akkor az eszköz elkezdi törölni a zenéket a legrégibb és legkevesebbet játszott zene irányából.

Na, ez utóbbi kicsit olyan, mint bekötött szemmel a robotpilótára bízni a leszállást egy repülőgéppel, legalábbis a régi felhasználóknak biztosan.

Tele is van az iTunes Match szekció az Apple vitafórumain az early adopterek sirámaival, sokan a visszalépést választották az 5.1.1-re emiatt (+ a Google Maps miatt).

Nekem egyébként egyértelműen a régebbi nézet volt szimpatikusabb, bár tény, hogyha az Apple-höz méltó módon van megcsinálva az automatikus törlés, akkor nincs akkora baj, csak az ember már nem is gondolkodik ezen. Ezt róják fel egyben hibájának is, hiszen sokan korlátozott adatcsomaggal rendelkeznek például, ami egy ilyen nagyvonalú működési modellt nem tesz lehetővé.

Az ideális megoldás az lenne, ha ez a fajta “csinálja a gép” funkció választható lenne, és a felhasználó eldönthetné, hogy melyik tetszik neki.

Mindenesetre nem lennék szoftverfejlesztő mostanában az Apple-nél, túl sok szabadidejük aligha van. Mindenesetre, ahogy az előző posztban is említettem, nem lesz az iTunes 11 frissítés elkapkodva, az biztos.

iOS6: A nagy iTunes Match átverés?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Megjelent az iOS 6.1 | AZso dot net

Hozzászólások lezárva.