A vaku káros hatása a Szent Koronára

Olvasom az Indexen, hogy a jövőben az eddigi vakutiltás helyett teljes fotózási tilalom lesz érvényben a Szent Koronára vonatkozóan.

A cikkben a muzeológusok elmagyarázzák, hogy az ilyen tárgyakat évente 634 ezer luxnál kevesebb fény érheti, míg egy vaku villanásakor felszabaduló 60 ezer lux fény UV és infra-sugárzása károsíthatja a fotózott felület elektronhálóját (itt azért van bennem egy kis kétség, hogy a szerző vagy a nyilatkozó tudatosan használta mindkét, egymástól eltérő sugárzást, vagy csak összekeverték véletlenül). Mivel a korona esetében egy nagyon régi tárgyról van szó, megkopott, egyenetlen felületét fokozottan roncsolhatja minden hatás.

A magam részéről egyetértek azzal, hogyha tényleg ilyen mértékben roncsolja a megfelelően (vákuum-burában  UV-szűrő fóliával, stb.) tárolt ezeréves műtárgyat a vakufény, akkor valamit lépni kell.  Erre én két lehetőséget látok, vagy egy korhű másolat kiállítása és szabad fotózása, vagy a teljes fotózási tilalom bevezetése.

A fenti kép 2010 nyarán készült (vaku nélkül, természetesen!), amikor Mónival elmentünk egy borús hétvégén a Parlamentbe és megnéztük az ingyenes kiállítást.

Magyarországon relatíve ritka, hogy egy kiállításon egyáltalán nem lehetne fotózni, általában külön fotójeggyel szabad. Ellenpéldaként tudnám említeni a Schönbrunni-kastélyt, ahol egyáltalán nem lehet fotózni, de ott még a bársonytapétát is plexi fedi, mert tudják, hogy a turisták azt is megtapogatják (ha mást nem csinálnak vele), viszont remek kiadványokat lehet megvásárolni.

Azt gondolom, hogy teljes tiltás esetén az a korrekt eljárás, ha biztosítják a látogatóknak a megfelelő minőségű fotók megvásárlását. Csak bízni tudok benne, hogy így lesz ez a koronázási jelvények esetében!